ΑΘΗΝΑ
15:03
|
02.05.2024
Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για στοχευμένη επίθεση.
Τρεις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Ο Σάμι Σεχαντέχ, δημοσιογράφος του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT ακρωτηριάστηκε, χάνοντας το πόδι του, ενώ τραυματίστηκε και ο ανταποκριτής του TRT Arabi, Σάμι Μπερχούμ.

«Το όχημα μιας ομάδας του TRT Arabi -του αραβόφωνου καναλιού του TRT- που ετοιμαζόταν να κάνει μετάδοση από το στρατόπεδο Νουσεϊράτ… έγινε στόχος επίθεσης του ισραηλινού στρατού», ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός, με τον διευθυντή του να κάνει λόγο για «ισραηλινή βαρβαρότητα» που έχει ξεπεράσει κάθε «ηθικό, νομικό ή ανθρωπιστικό όριο».

Ξαπλωμένος στο πάτωμα του νοσοκομείου αλ-Άκσα, ο Σεχαντέχε είπε σε δημοσιογράφο του AFP ότι όταν το συνεργείο δέχτηκε την επίθεση ήταν πολύ μακριά από οποιαδήποτε επικίνδυνη ζώνη και περικυκλωμένο από κόσμο και άλλους δημοσιογράφους. «Φορούσα γιλέκο τύπου και κράνος και ήταν ξεκάθαρο ακόμη και για τους τυφλούς ότι είμαι δημοσιογράφος», τόνισε.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στο όχημα που μετέφερε τους τρεις δημοσιογράφους. «Καταδικάζουμε σθεναρά τη συνεχιζόμενη στόχευση δημοσιογράφων και συνεργείων μέσων ενημέρωσης από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «σκοτώνουν και τραυματίζουν σκόπιμα δημοσιογράφους σε μια προσπάθεια να τρομάξουν, να απειλήσουν και να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους από το να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, καθώς και να καταπνίξουν την αλήθεια», πρόσθεσε.

Ο Τζόναθαν Ντάγκερ, επικεφαλής του γραφείου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι οι αναφορές για επιθέσεις ισραηλινών δυνάμεων σε δημοσιογράφους στη Γάζα έχουν γίνει καθημερινότητα. «Αναφέρονται τέτοια επεισόδια σχεδόν καθημερινά τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτή είναι απλώς η τελευταία επίθεση, είναι τρομερό… είναι απαράδεκτο», είπε, μιλώντας στο Al Jazeera, ενώ περιέγραψε την επίθεση ως «απρόκλητη» και είπε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το όχημα ήταν στόχος.

Όπως τόνισε, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ στη Γάζα τους τελευταίους έξι μήνες. «Αυτή η σφαγή πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να «εντείνει την πίεση» στο Ισραήλ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο διευθυντής επικοινωνίας του προεδρικού γραφείου της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν, είπε ότι το Ισραήλ στόχευσε σκόπιμα τους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για «σφαγή».

Η επίθεση συζητήθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Μαχμούντ Αμπάς. «Ο,τι κι αν συμβεί, θα συνεχίσουμε να μένουμε σταθεροί ενάντια στις βάρβαρες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα αυτής της σκληρότητας», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα