ΑΘΗΝΑ
09:37
|
01.05.2024
Τοπικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι το ταξίδι του Ζάο Λέτζι πιθανά προετοιμάζει μια επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο.
Η παραδοσιακή φιλία των δύο χωρών παραμένει ισχυρή στο πέρασμα του χρόνου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση στην Πιονγκγιάνγκ είχε σήμερα, Σάββατο, ο πρόεδρος της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης, Ζάο Λέτζι, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, δεσμευόμενος να διατηρήσει την εμπιστοσύνη και να ενισχύσει τη συνεργασία των δύο χωρών, αναφέρουν κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Ολοκληρώνοντας μια περιοδεία του στη Βόρεια Κορέα, ο Ζάο, υπ’ αριθμόν 3 του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη χώρα από το 2018, τόνισε σε δηλώσεις του ότι «ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η διεθνής κατάσταση, η παραδοσιακή φιλία μεταξύ της Κίνας και της ΛΔΚ, που δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε από την παλαιότερη γενιά ηγετών και από τα δύο κόμματα και τις χώρες, παραμένει βαθιά ριζωμένη και ισχυρή με την πάροδο του χρόνου».

Ο Ζάο Λέτζι τόνισε την συνεπή στρατηγική πολιτική του Πεκίνου να υπερασπίζεται και να αναπτύσσει φιλικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας, ανέφερε το βορειοκορεατικό κρατικό μέσο KCNA.

Στην ομιλία του στην τελετή έναρξης για το Έτος Φιλίας Κίνας-ΛΔΚ, ο Ζάο σημείωσε ότι οι κορυφαίοι ηγέτες των δύο χωρών έχουν συναντηθεί πέντε φορές τα τελευταία χρόνια, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να εκτιμούν ότι το ταξίδι του Κινέζου αξιωματούχου είναι πιθανό να εντάσσεται στις προετοιμασίες για μια επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο.

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Ζάο και ο Βορειοκορεάτης ομόλογός του Τσόε Ριόνγκ Χάε συζήτησαν την «κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο» και ο Ζάο εξέφρασε την προθυμία του Πεκίνου να «εντατικοποιήσει τις ανταλλαγές και τη συνεργασία των δύο χωρών».

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος και διπλωματικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, εμποδίζοντας τις προσπάθειες υπό τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μαζί με τη Ρωσία, να επιβάλλουν αυστηρότερες κυρώσεις στην κυβέρνηση Κιμ ως απάντηση στις αυξημένες δοκιμές όπλων της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα