ΑΘΗΝΑ
02:41
|
03.05.2024
Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την βιωσιμότητα του σχεδίου, καθώς η χώρα σπαράσσεται από την βία των συμμοριών.
Αστυνομική περίπολος στην πρωτεύουσα για την αντιμετώπιση της βίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δημιουργία ενός προεδρικού μεταβατικού συμβουλίου που σκοπό θα έχει να καλύψει το κενό ηγεσίας και να εκλέξει νέο πρωθυπουργό στην σπαρασσόμενη από την βία Αϊτή, ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, έναν μήνα αφότου ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εν μέσω κύματος επιθέσεων από ένοπλες συμμορίες στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τον Ανρί, μετά τη δημοσίευση του διατάγματος, και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του εννεαμελούς συμβουλίου, χωρίς να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση του σώματος και την επιλογή νέου πρωθυπουργού και υπουργικού συμβουλίου.

Το διάταγμα δεν κατονομάζει επίσης τα μέλη του συμβουλίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι ο Χένρι και το συμβούλιο θα κυβερνήσουν τη χώρα. έως ότου το νέο όργανο ορίσει τον αντικαταστάτη του.

Σύμφωνα με την Κοινότητα και Caribbean Community and Common Market (CARICOM), ένα περιφερειακό μπλοκ, η αποστολή του συμβουλίου «είναι να επαναφέρει την Αϊτή στον δρόμο προς την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατική νομιμότητα, τη σταθερότητα και την κυριαρχία και να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών του κράτους».

Το διάταγμα ανέφερε επίσης ότι το συμβούλιο, που θα έχει έδρα στο κυβερνητικό μέγαρο στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς, το οποίο έχει δεχθεί πυρά πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης διεθνών στρατευμάτων που ζήτησε ο Χένρι το 2022 για να βοηθήσουν την αστυνομία στις μάχες της με τις ένοπλες και όλο και πιο ισχυρές συμμορίες.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ χαιρέτισε τον σχηματισμό του συμβουλίου τονίζοντας ότι θα βοηθήσει «να ανοίξει ο δρόμος για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» στη χώρα και θα επισπεύσει την ανάπτυξη μιας πολυεθνικής δύναμης.

Παρόλα αυτά, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική κρίση απέχει ακόμη πολύ από το να επιλυθεί καθώς το όλο θέμα παραμένει προς το παρόν «στα χαρτιά» και η πολιτική τάξη της χώρας εξακολουθεί να είναι πολυδιασπασμένη, την ίδια ώρα που πολλοί Αϊτινοί αντιμετωπίζουν τον σχηματισμό του συμβουλίου ως μια λύση που «κατασκευάστηκε» στην Ουάσιγκτον και θεωρούν τους συμμετέχοντες «προδότες».

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, που δεν έχει διεξαγάγει εκλογές από το 2016 και παραμένει χωρίς πρόεδρο από τη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, βρισκόταν στην Κένυα τον Φεβρουάριο, προσπαθώντας να οργανώσει την ανάπτυξη διεθνών αστυνομικών δυνάμεων, όταν συμμορίες εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση και ζήτησαν την παραίτηση του.

Περίπου 4.000 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν μετά από επιδρομές συμμοριών στις δύο μεγαλύτερες φυλακές της χώρας, ενώ αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επίθεση και οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα να αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό η Αϊτή από τον κόσμο.

Από τότε που ξέσπασε η βία, σχεδόν 95.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας καθώς ένοπλες συμμορίες εδραίωσαν τον έλεγχό τους. Οι Αϊτινοί στερούνται βασικών αγαθών καθώς τα βασικά λιμάνια παραμένουν κλειστά, ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση παραμένει απούσα.

Στη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου ένα εκατομμύριο βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα