ΑΘΗΝΑ
13:21
|
02.05.2024
Ο Ανρί πρόκειται να αντικατασταθεί από ένα προεδρικό συμβούλιο που θα έχει δύο παρατηρητές και επτά μέλη με δικαίωμα ψήφου.
Αριέλ Ανρί, Αϊτή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Αϊτής, Άριελ Ανρί, θα παραιτηθεί μόλις διοριστεί το μεταβατικό συμβούλιο και ο προσωρινός αντικαταστάτης του, είπε τη Δευτέρα, αφού ηγήθηκε της χώρας της Καραϊβικής από τη δολοφονία του τελευταίου προέδρου της το 2021.

Οι ένοπλες συμμορίες αύξησαν μαζικά τον πλούτο, την επιρροή και την επικράτειά τους υπό τη διοίκησή του, ωθώντας τον Ανρί να ταξιδέψει στην Κένυα στα τέλη Φεβρουαρίου για να εξασφαλίσει την υποστήριξή της σε μια αποστολή ασφαλείας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθήσει την αστυνομία.

Ωστόσο, η σύγκρουση κλιμακώθηκε δραματικά ερήμην του και άφησε τον 74χρονο νευροχειρουργό εγκλωβισμένο στην αμερικανική επικράτεια του Πουέρτο Ρίκο, ενώ οι περιφερειακοί ηγέτες ζήτησαν μια ταχεία μετάβαση.

«Η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι θα παραιτηθεί αμέσως μετά την εγκατάσταση ενός (μεταβατικού) συμβουλίου», είπε ο Ανρί σε βίντεο. «Θέλω να ευχαριστήσω τον λαό της Αϊτής για την ευκαιρία που μου δόθηκε».

«Ζητώ από όλους τους Αϊτινούς να παραμείνουν ψύχραιμοι και να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψουν η ειρήνη και η σταθερότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε.
Βίντεο που διανεμήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αϊτής εμφανίστηκαν σε εορτασμούς στους δρόμους, με ανθρώπους να χορεύουν μουσική σε ατμόσφαιρα πάρτι και πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται στον νυχτερινό ουρανό.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Ανρί ήταν ελεύθερος να παραμείνει στο Πουέρτο Ρίκο ή να ταξιδέψει αλλού, αν και η ασφάλεια στην Αϊτή θα πρέπει να βελτιωθεί για να αισθάνεται άνετα επιστρέφοντας στο σπίτι του. Ο αξιωματούχος είπε ότι η παραίτηση αποφασίστηκε την Παρασκευή.

Ο Ανρί πρόκειται να αντικατασταθεί από ένα προεδρικό συμβούλιο που θα έχει δύο παρατηρητές και επτά μέλη με δικαίωμα ψήφου, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από έναν αριθμό συνασπισμών, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και έναν θρησκευτικό ηγέτη.

Το συμβούλιο έχει λάβει εντολή να διορίσει γρήγορα έναν προσωρινό πρωθυπουργό. Όποιος σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές της Αϊτής δεν θα μπορεί να συμμετάσχει.

Η Αϊτή δεν έχει εκλεγμένους εκπροσώπους από τις αρχές του 2023 και οι επόμενες εκλογές της θα είναι οι πρώτες από το 2016. Ο Ανρί, τον οποίο πολλοί Αϊτινοί θεωρούν διεφθαρμένο, είχε επανειλημμένα αναβάλει τις εκλογές, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η ασφάλεια.

Περιφερειακοί ηγέτες συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην κοντινή Τζαμάικα για να συζητήσουν το πλαίσιο για μια πολιτική μετάβαση, την οποία οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να «επιταχυνθεί», καθώς ένοπλες συμμορίες προσπαθούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει νωρίτερα τη Δευτέρα ότι το συμβούλιο θα επιφορτιστεί με την κάλυψη των «άμεσων αναγκών» των Αϊτινών, επιτρέποντας την ανάπτυξη της αποστολής ασφαλείας και τη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας απαραίτητες για ελεύθερες εκλογές.

Η Αϊτή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις αρχές αυτού του μήνα καθώς οι συγκρούσεις κατέστρεψαν τις επικοινωνίες και οδήγησαν σε δύο αποδράσεις από τη φυλακή αφού ο Τζίμι «Μπάρμπεκιου» Σεριζιέ, αρχηγός μιας συμμαχίας ένοπλων ομάδων, είπε ότι θα ενωθούν και θα ανατρέψουν τον Χένρι.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜεΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα