ΑΘΗΝΑ
04:49
|
02.05.2024
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέκοψε το ταξίδι του, στο Ντελαγουέρ και επιστρέφει στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφάλειας.
Ένα drone εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης σε μια άγνωστη τοποθεσία στο Ιράν, 4 Οκτωβρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην επιβεβαίωση πως δεκάδες ιρανικά drones, σε δύο κύματα, με στόχο το Ισραήλ, απογειώθηκαν από το Ιράν προχώρησε, λίγο μετά τις 11 το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός, τονίζοντας πως παρακολουθεί την πορεία τους και εκτιμά πως θα χρειαστούν ώρες για να φτάσουν στο Ισραήλ.

«Πριν από λίγο, το Ιράν εκτόξευσε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα από το έδαφός του προς το έδαφος του κράτους του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η συστοιχία αεράμυνας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού ταυτόχρονα με τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που εκτελούν αποστολή για την προστασία του εναέριου χώρου», συνεχίζει, προσθέτοντας πως οι ισραηλινές μονάδες άμυνας (IDR) παρακολουθούν όλους τους στόχους. «Ζητάμε από το κοινό να τηρήσει και να ακολουθήσει τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου και τις επίσημες ανακοινώσεις των IDF σχετικά με το θέμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των  IDF Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, σε μια δήλωση τύπου επιβεβαίωσε την εκτόξευση των drones τονίζοντας ότι η πορεία τους παρακολουθείται, προσθέτοντας ότιοι σειρήνες θα ηχήσουν μόνο εάν τα drones εισέλθουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Από την πλευρά του, ο Άμος Γιάντλιν, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του IDF, τόνισε μιλώντας στο Channel12, ότι είναι σκόπιμο το Ισραήλ να προετοιμάζεται όπως χρειάζεται, αλλά πιστεύει πως «οι πολίτες μπορούν να κοιμηθούν ήσυχοι απόψε», υπογραμμίζοντας την ικανότητα των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας και τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας.

Πρόσθεσε, δε, ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία βρίσκονται αρκετές ώρες μακριά από το Ισραήλ, φέρουν μια κεφαλή 20 κιλών, από την οποία μπορεί να προστατεύσει «το απλούστερο καταφύγιο βομβών» και εκτίμησε ότι πιθανότατα κατευθύνονται μόνο προς στρατιωτικούς στόχους.

Νετανιάχου: Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό και έτοιμο

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε  ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για άμεση επίθεση από το Ιράν, θα απαντήσει ανάλογα.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», ανέφερε σε διάγγελμά του μέσω βίντεο.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, ο ισραηλινός στρατός είναι ισχυρός, οι πολίτες είναι ισχυροί», πρόσθεσε.

Και συνέχισε:

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών».

«Έθεσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας πληγώσει, θα τον πληγώσουμε. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

«Ξέρω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου».

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», λέει ο Νετανιάχου.

Πληροφορίες που ανέφεραν ισραηλινά μέσα, λίγο νωρίτερα, φέρουν το επίσημο κρατικό αεροπλάνο του Ισραήλ Wing of Sion, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ έως σήμερα, να απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία από ιστότοπους παρακολούθησης πτήσεων.

Εξαιτίας των κατευθυντήριων γραμμών που δημοσιεύθηκαν από τη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου των IDF που καλούν τον περιορισμό των δημοσίων συγκεντρώσεων, λόγω της απειλής μιας ιρανικής επίθεσης, διακόπηκε και η καθιερωμένη Σαββατιάτικη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ.

Από την πλευρά της η Ιορδανία, ανακοίνωσε απόψε πως θα κλείσει προσωρινά τον εναέριο χώρο της για όλα τα εισερχόμενα, αναχωρούντα και διερχόμενα αεροσκάφη, αναφέρει η κρατική εφημερίδα Al Mamlaka, ενώ το Channel 12 ανέφερε πως δύο πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας των Εμιράτων Fly Dubai επέστρεψαν προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά την απογείωσή τους για το Ισραήλ, φαινομενικά λόγω ανησυχιών σχετικά με μια ιρανική απειλή ή την απόφαση της Ιορδανίας να κλείσει τον εναέριο χώρο της.

Διέκοψε το ταξίδι του ο Μπάιντεν

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέκοψε το ταξίδι του, στο Ντελαγουέρ και επιστρέφει στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο.

«Η ομάδα του βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και με άλλους εταίρους και συμμάχους», αναφέρει ο Λευκός Οίκος. «Αυτή η επίθεση είναι πιθανό να εκτυλιχθεί σε αρκετές ώρες».

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής: η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του ενάντια σε αυτές τις απειλές από το Ιράν», προσθέτει ο Λευκός Οίκος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα