ΑΘΗΝΑ
17:18
|
30.04.2024
Η εμμονή της συγγραφέως κατά των τρανς ατόμων συνεχίζεται και αυτό πληγώνει μάγους και muggles.
JK Rowling
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η JK Rowling στιγμάτισε με τα βιβλία της όλη την παιδική-εφηβική ηλικία των παιδιών των ’00s μαζί και τη δική μου; Ναι. Συνεχίζω (στα 33 μου πλέον) να διαβάζω τα βιβλία και να βλέπω όλες τις ταινίες-πολλές φορές μέσα στον χρόνο-του φανταστικού ήρωα «Harry Potter» έως τώρα; Ναι. Γνωρίζω φαρσί όλες τις στιχομυθίες των ηρώων; Ναι. Με πλήγωσε και συνεχίζει να με πληγώνει η Rowling, αφού μου κατέστρεψε την παιδική-εφηβική μου ηλικία με τις πρόσφατες δηλώσεις της σχετικά με τα τρανς άτομα σε εμμονικό, θα λέγαμε, βαθμό; Ναι. Πληγώθηκα ακόμα περισσότερο, όταν στο επικό reunion του καστ «Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts» το 2022 (και πόσο το περίμενα αυτό το reunion!) δεν βρισκόταν ανάμεσα στους ήρωες η κεντρική ήρωας, η «μητέρα» του φανταστικού κόσμου εξαιτίας των παρακάτω δηλώσεών της; Ε, ναι.

Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές «πώς αυτή η γυναίκα, που σκέφτηκε, που έγραψε, που στιγμάτισε με την πένα της τόσα εκατομμύρια παιδιά στην αρχή των ‘00s, μπόρεσε να μας το κάνει αυτό; Πρόδωσε όλους εμάς που την υποστηρίξαμε! Όλους εμάς που συνεχίζουμε να νοσταλγούμε εκείνα τα χρόνια και να συνεχίζουμε να ζούμε ανάμεσα στους muggles, στον κόσμο του Hogwarts». Ακούγομαι μελό το ξέρω, αλλά επίσης γνωρίζω, ότι πολλοί θα ταυτιστούν μαζί μου.

Γνωρίζω, ότι πολλοί από «εμάς» θα ήθελαν τα παρακάτω λόγια και οι πεποιθήσεις της Rowling να είναι ένα φρικτό ψέμα, που στο τέλος θα αποκαλυφθεί ο πραγματικός, τρυφερός της χαρακτήρας ως ένας άλλος Severus Snape. Τότε, που θα μείνουμε όλοι άφωνοι, θα την αγαπήσουμε ακόμα πιο πολύ, θα την αγκαλιάσουμε σφικτά και θα μαζέψουμε τα δάκρυά της στη λεκάνη των αναμνήσεων!

Ωστόσο, βρισκόμαστε στην πραγματικότητα και το χειρότερο όλων αυτών είναι, ότι η συγγραφέας όχι μόνο δεν άφησε αυτές τις τραγικές δηλώσεις της κατά των τρανς ατόμων στο μακρινό 2020 όταν και τις ξεκίνησε, αντίθετα, κάθε χρόνο σχεδόν τις πυροδοτεί με τον χειρότερο τρόπο.

Η πρώτη ανάρτηση της Rowling θα σκάσει σαν «βόμβα» (σαν τους Παράφρονες στην Privet Drive εκείνο το σκοτεινό και παγωμένο, κατά τα άλλα καλοκαιρινό απόγευμα…) στις 7 Ιουνίου του 2020, όταν θα γράψει στον προσωπικό της λογαριασμό του Χ (τότε Twitter):

Οι αντιδράσεις από τους Χαριποτερικούς, φυσικά, ήταν πολλές και έντονες, όταν απογοητευμένοι διάβαζαν τις παραπάνω δηλώσεις της παιδική τους «μαμάς»:

Όπως είναι λογικό, αντιδράσεις ήρθαν και από τον φανταστικό κόσμο του Harry Potter με τον ίδιο τον Harry, δηλαδή τον Daniel Radcliffe, να αντιδρά πρώτος μέσω του Χ (τότε Twitter) στις παραπάνω δηλώσεις της συγγραφέως, στηρίζοντας-υποστηρίζοντας ανοιχτά τα τρανς άτομα:

«Συνειδητοποιώ, ότι ορισμένα μέσα του Τύπου πιθανότατα θα θέλουν να το χαρακτηρίσουν ως μια διαμάχη μεταξύ εμού και της JK Rowling, αλλά δεν πρόκειται για αυτό. Ενώ η Jo είναι αναμφισβήτητα υπεύθυνη για την πορεία που ακολούθησε η ζωή μου, ως άνθρωπος αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω κάτι αυτή τη στιγμή. Οι διεμφυλικές (τρανς) γυναίκες είναι γυναίκες. Οποιαδήποτε αντίθετη δήλωση διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των τρανς ατόμων και έρχεται σε αντίθεση με όλες τις συμβουλές που δίνονται από επαγγελματικούς συλλόγους υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση σε αυτό το θέμα από ότι η Jo. Σύμφωνα με το The Trevor Project, το 78% των τρανς, ανέφεραν ότι αποτελούν αντικείμενο διακρίσεων λόγω της ταυτότητας φύλου τους. Είναι σαφές, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, για να υποστηρίξουμε τα τρανς και μη δυαδικά άτομα, να μην ακυρώνουμε την ταυτότητά τους και να μην προκαλούμε περαιτέρω πρόβλημα. Προς όλους τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι η εμπειρία τους μέσα από τα βιβλία της Jo έχει αμαυρωθεί ή μειωθεί, λυπάμαι βαθιά για τον πόνο που σας προκάλεσαν τα σχόλιά της. Ελπίζω πραγματικά, να μην χάσετε ό,τι πολύτιμο πήρατε και νιώσατε μέσα από αυτές τις ιστορίες…. Αν και κατά τη γνώμη μου, κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει αυτό το μοναδικό συναίσθημα. Σημαίνει για εσάς ό,τι σημαίνει και για μένα και ελπίζω ότι τα παραπάνω σχόλια δεν θα το επηρεάσουν τόσο πολύ».

Στο ίδιο κλίμα, ήταν και οι δηλώσεις της Hermione Granger, δηλαδή της Emma Watson:

«Τα τρανς άτομα είναι αυτά που λένε, ότι αξίζουν να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς να τους ανακρίνουν συνεχώς ή να τους λένε ότι δεν είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Θέλω οι τρανς ακόλουθοί μου να ξέρουν, ότι εγώ και τόσοι άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σας βλέπουμε, σε σεβόμαστε και σας αγαπάμε για αυτό που είστε».

O Ron Weasley, δηλαδή ο Rupert Grint, δεν θα μπορούσε να λείπει από το λατρεμένο αυτό τρίο, που τόσο πολύ αγαπήσαμε, σχολιάζοντας με τη σειρά του τις τρανσφοβικές δηλώσεις της Rowling, υποστηρίζοντας ανοιχτά την κοινότητα:

«Στέκομαι σταθερά δίπλα στην τρανς κοινότητα και επαναλαμβάνω τα συναισθήματα που εκφράζουν πολλοί από τους συνομηλίκους μου. Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες. Οι τρανς άνδρες είναι άντρες. Όλοι θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να ζούμε με αγάπη και χωρίς καμία διάκριση».

Και όπως έγραψα παραπάνω, η Jo (όπως την προσφωνεί και ο Daniel) δεν θα μείνει σε αυτές τις δηλώσεις, καθώς όπως η ίδια τονίζει, νιώθει την ανάγκη να σχολιάζει καθετί νέο βγαίνει στην επικαιρότητα υπέρ της LGBT+ κοινότητας και με τα λεγόμενά της, εν τέλει, να το καταστρέφει, έτσι απλά!

Δεν επιδιώκω να ορίσω ένα χρονολόγιο (timeline, που θα λέγαμε και στα ελληνικά!) κακιών της Jo προς τα τρανς άτομα, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν μπορώ να μην σταθώ στο γεγονός, ότι η ίδια θα περιγράψει, κάποια στιγμή, το κίνημα των τρανς δικαιωμάτων ως «επικίνδυνο», συγκρίνοντάς το με τους Θανατοφάγους! Ναι, καλά ακούσατε:

«Κάποιοι από εσάς δεν έχετε καταλάβει τα βιβλία (εννοώντας του Harry Potter). Οι Θανατοφάγοι ισχυρίστηκαν «Έχουμε φτιαχτεί να ζούμε κρυφά, και τώρα είναι η ώρα μας και όποιος σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας πρέπει να καταστραφεί. Αν διαφωνείς μαζί μας, πρέπει να πεθάνεις». Δαιμονοποίησαν και απανθρωποποίησαν όσους δεν ήταν σαν αυτούς.

Καταπολεμώ αυτό που βλέπω ως ένα ισχυρό, ύπουλο, μισογυνιστικό κίνημα, που έχει κερδίσει τεράστια αγορά σε τομείς με μεγάλη επιρροή της κοινωνίας. Δεν βλέπω αυτό το συγκεκριμένο κίνημα (εννοώντας την τρανς κοινότητα) ούτε ως κάτι καλό ούτε ως κάτι ανίσχυρο. Γι’ αυτό τον λόγο είμαι δίπλα στις πραγματικές (!) γυναίκες, που αγωνίζονται για να ακουστούν ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά τους (εννοώντας την ίδια, η οποία έχει δεχτεί απειλές εξαιτίας των τρανσφοβικών δηλώσεών της)».

Με λίγα λόγια, για να το κατανοήσουν και οι αγαπητοί μας muggles, η συγγραφέας συνέκρινε τους υποστηρικτές των τρανς ατόμων με τους Θανατοφάγους, τους υποστηρικτές του Voldemort (του Άρχοντα του Σκότους που ζει μέσα στον φανταστικό κόσμο του Harry Potter). Συνέκρινε την ελευθερία του ατόμου με κάτι σκοτεινό, κακό, διαβολικό!

Και ερχόμαστε στο σήμερα, στο «πολύ» σήμερα (μόλις τρεις μέρες πριν-11/4/2024), όταν η συγγραφέας, θα επιτεθεί τελικά και στα «παιδιά» της, στον Harry και την Hermione (aka Daniel και Emma). Γεγονός που θα στεναχωρήσει ξανά τους φανατικούς των βιβλίων της, καθώς θα απαντήσει σε ένα σχόλιο στο Χ το οποίο έγραφε: «Απλώς περιμένω από τον Daniel και Emma να σου ζητήσουν δημόσια συγγνώμη… Ελπίζω ότι θα τους συγχωρήσεις…»:

«Φοβάμαι. Οι επώνυμοι που προσέγγισαν ή στήριξαν κινήματα με στόχο τη διάβρωση δικαιωμάτων των γυναικών, που κατακτήθηκαν με αγώνες και οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις πλατφόρμες στα κοινωνικά δίκτυα, για να πανηγυρίσουν για τη φυλομετάβαση ανηλίκων, ας κρατήσουν τις συγγνώμες τους για όλες τις ευάλωτες και κακοποιημένες γυναίκες, που στηρίζουν την επιβίωση τους σε χώρους μόνο για γυναίκες».

Η παραπάνω δήλωση ήρθε από τη συγγραφέα, όταν λίγες μέρες πριν είχε προκαλέσει την αστυνομία της Σκωτίας-όπου και ζει-να τη συλλάβει (!) εξαιτίας ενός νέου νόμου που βγήκε στη χώρα κατά των εγκλημάτων μίσους προς τους τρανς, αφού η ίδια είχε περιγράψει αρκετές τρανς γυναίκες ως άνδρες.

Θλιβερές απόψεις από μια συγγραφέα που ενέπνευσε τόσα παιδιά αλλά και ενήλικες μέσα από τα βιβλία της, που τους έδωσε ένα άλλο νόημα σε έναν φανταστικό κόσμο, που τελικά το καλό νίκησε δια παντός το κακό, που όλοι τελικά γύρισαν την πλάτη στον Voldemort, που η αγάπη, η φιλία θριάμβευσε.

Η συμβουλή του Daniel Radcliffe, του δικού μας Harry Potter: «Ελπίζω πραγματικά, να μην χάσετε ό,τι πολύτιμο πήρατε και νιώσατε μέσα από αυτές τις ιστορίες» ίσως είναι πολυτιμότερη για εμένα (και για όλους), που ακόμα περιμένω το εισιτήριο για το μαγικό κάστρο Hogwarts, ακόμα ανήκω και θα ανήκω πάντα στο Ravenclaw.

Το ίδιο εύχομαι να νιώσετε και όλοι εσείς που θα συνεχίσετε, μετά από όλο αυτό, να ανήκετε σε κάποιο θρυλικό κοιτώνα, θα συνεχίσετε θα κοιτάτε μέσα από το τζάκι μήπως πεταχτεί το γράμμα σας, θα δίνετε πάντα αγώνα να νικήσετε τον οποιοδήποτε Άρχοντα του Σκότους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδοχή της AstraZeneca για παρενέργειες του εμβολίου της κατά του κορονοϊού

Τέσσερις αστυνομικοί νεκροί σε πιστολίδι ταμπουρωμένου ενόπλου στη Β.Καρολίνα

Συναγερμός στο Ηράκλειο Κρήτης – «Γάζωσαν» αυτοκίνητο με καλάσνικοφ

Λονδίνο: Νεκρός ένας 13χρονος στην επίθεση με σπαθί- Συνελήφθη ο δράστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα