ΑΘΗΝΑ
10:41
|
02.05.2024
Τηλεφωνική συνομιλία του Ζοζέπ Μπορέλ με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίραμπντολαχιάν.
Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των επτά ηγετών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε καταδίκη των αντιποίνων του Ιράν που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου εκατοντάδες drones προς το Ισραήλ, προχώρησε σήμερα και η G7.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά την λήξη της τηλεδιάσκεψης των επτά ηγετών, η ομάδα «καταδίκασε ομόφωνα» την επίθεση, ζητώντας ταυτόχρονα από όλα τα μέρη «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

«Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για την αποκλιμάκωση. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, ιδίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά», πρόσθεσε ο Μισέλ.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου όπου το Ισραήλ προχώρησε σήμερα σε νέες επιθέσεις, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Συνομιλία Μπορέλ – Αμιραμπτολαχιάν

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίραμπντολαχιάν για να καταδικάσει τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

«Η Ε.Ε. καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια», ανέφερε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. σε δήλωση εκ μέρους των κρατών μελών.

Επαναλαμβάνοντας τη «δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ», το μπλοκ σημείωσε ότι σε αυτήν την εξαιρετικά τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, η περαιτέρω κλιμάκωση «δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός».

«Η Ε.Ε. παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής και βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές για τον σκοπό αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που καλεί όλα τα μέρη να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

Nωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα