ΑΘΗΝΑ
21:04
|
30.04.2024
Η έκθεση της Επιτροπής υπογραμμίζει ότι η υπάρχουσα νομοθεσία της Γερμανίας δεν ήταν συμβατή με τα διεθνή πρότυπα και χρήζει εκσυγχρονισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρνητικά διακείμενη προς την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής για την Αναπαραγωγική Αυτοδιάθεση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, φαίνεται η γερμανική κυβέρνηση, σχετικά με τη νομιμοποίηση της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων κύησης.

Η έκθεση της Επιτροπής, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, υπογραμμίζει ότι η υπάρχουσα νομοθεσία της Γερμανίας δεν ήταν συμβατή με τα διεθνή πρότυπα και έπρεπε να εκσυγχρονιστεί.

Η άμβλωση παραμένει παράνομη στην Γερμανία, εκτός από τις περιπτώσεις όπου είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας ή κινδυνεύει η ζωή ή η ψυχική και σωματική υγεία της μητέρας. Επιπλέον, θα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον τρεις ημέρες μεταξύ της συμβουλευτικής συνάντησης της εγκύου και της ίδιας της άμβλωσης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα υποβάλει σχέδια νόμου για τα ζητήματα που θέτει η Επιτροπή. Εκτός από τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης, προτείνεται ακόμη η άρση της απαγόρευσης της δωρεάς ωαρίων και ένα πιθανή νομιμοποίηση της παρένθετης μητρότητας για μη εμπορικούς σκοπούς.

Οι αρμόδιοι υπουργοί, τόνισαν ότι απαιτείται «προσοχή», προκειμένου η σχετική συζήτηση να μην προκαλέσει πόλωση στην κοινωνία. Στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και κύκλοι της Καθολικής Εκκλησίας έχουν ήδη προαναγγείλει πως θα προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής.

Το ακροδεξιό κόμμα AfD τάσσεται υπερ της αυστηροποίησης του υφιστάμενου νόμου, υποστηρίζοντας ότι ήδη γίνονται πάρα πολλές αμβλώσεις στη Γερμανία, παρά τη νομοθεσία. Μάλιστα, ένα από τα επιχειρήματα του κόμματος υπέρ της αυστηροποίησης, είναι ότι η Γερμανία θα χρειαζόταν «λιγότερους μετανάστες» εάν το ποσοστό γεννήσεων ήταν υψηλότερο.

Όσοι τάζονται υπέρ της αλλαγής του νόμου προειδοποιούν πως, εφόσον η άμβλωση στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνεται στην παράγραφο 218 του Ποινικού Κώδικα, είναι πιθανό μια μελλοντική κυβέρνηση να επιβάλει νομικές κυρώσεις. Σύμφωνα με ακτιβιστές, ο κίνδυνος αυτός είναι πιο πιεστικός, την ώρα που το AfD αυξάνει τους υποστηρικτές του.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα