ΑΘΗΝΑ
11:52
|
30.04.2024
Οι ειρηνευτικές δυνάμεις επρόκειτο να παραμείνουν στην περιοχή μέχρι το 2025.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σύνολο των σχεδόν 2.000 Ρώσων στρατιωτών από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε πως αποσύρει το Κρεμλίνο, μόλις έξι μήνες μετά τη βίαιη μαζική έξοδο του αρμενικού πληθυσμού από την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε την απόσυρση την Τετάρτη, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η απόφαση για την απόσυρση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από το Αζερμπαϊτζάν λήφθηκε από κοινού από την ανώτατη ηγεσία των δύο χωρών, δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίεφ, βοηθός του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και επικεφαλής του τμήματος εξωτερικής πολιτικής.

«Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει Τα υπουργεία Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης», δήλωσε ο Χατζίεφ στο Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν.

Οι όροι της συμφωνίας του 2020, μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας και της Αρμενίας, αφορούσαν την ανάπτυξη ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά τη διακοπή των μαχών στην περιοχή. Η αποστολή αφορούσε 1.960 στρατιώτες οπλισμένους με ελαφρύ οπλισμό, καθώς και 90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 380 μηχανοκίνητα και ειδικά οχήματα.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις, τις οποίες ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, είχε επικρίνει ότι δεν παρενέβησαν για να σταματήσουν τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ, αρχικά επρόκειτο να παραμείνουν μέχρι το 2025.

Η είδηση ​​της αποχώρησης των στρατευμάτων έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης ρήξης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και του ιστορικού της συμμάχου, της Ρωσίας. Η χώρα του Νοτίου Καυκάσου απέρριψε πρόσφατα τη Μόσχα, παγώνοντας τη συμμετοχή της στο στρατιωτικό μπλοκ της Ρωσίας CSTO, προτού πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ερεβάν πιέζει, επίσης, για ένταξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς-Φατάχ στο Πεκίνο

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Ρωσικό «δάκτυλο» βλέπουν οι Εσθονοί για τη διατάραξη σήματος GPS στο Τάρτο

Ως 18 ετών ήταν το 24% των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα