ΑΘΗΝΑ
10:25
|
27.04.2024
Η Αρμενία «οδηγεί σκόπιμα τα πράγματα προς την κατάρρευση των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Υπονόησε ότι μπορεί να μην κυβερνά την Ουκρανία ο πρόεδρος Ζελένσκι όταν θα λήξει η θητεία του στις 20 Μαΐου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρμενία μετατρέπεται σε αποστολή του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιζβέστια», υπονοώντας, μεταξύ άλλων, ότι μπορεί να μην κυβερνά την Ουκρανία ο πρόεδρος Ζελένσκι όταν θα λήξει η θητεία του στις 20 Μαΐου.

«Εξακολουθούν σήμερα να κατευθύνονται εκεί (σ.σ. στην Αρμενία) στρατιωτικοί από τη Νορβηγία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετατρέποντας την αποστολή της Ε.Ε. σε αποστολή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», είπε ο Σ.Λαβρόφ, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν το 2021, αντί για την αποστολή του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, στο οποίο συμμετέχουν οι πιο στενοί σύμμαχοι της Ρωσίας μετά τη διάλυση της Σ.Ένωσης, «κάλεσε στην Αρμενία μια ειρηνευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποσχόμενος στο Αζερμπαϊτζάν ότι θα παραμείνει μόνο για δύο μήνες». «Και δύο μήνες αργότερα, αγνοώντας το Αζερμπαϊτζάν, η Ε.Ε. διπλασίασε αυτή την αποστολή», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «όλη αυτή η ιστορία των τελευταίων αρκετών ετών διαστρεβλώνεται τόσο από τον κ. Πασινιάν, όσο και από το επιτελείο του, την ηγεσία του αρμενικού Κοινοβουλίου».

Κατά τον Σ.Λαβρόφ η σημερινή κατάσταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Αρμενία «δεν εμπνέει αισιοδοξία», γιατί «η αρμενική ηγεσία, θα το πω ευθέως, με επινοημένες προφάσεις, διαστρεβλώνοντας την ιστορία των τελευταίων τριών, τρεισήμισι ετών, οδηγεί σκόπιμα τα πράγματα προς την κατάρρευση των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία, προς τη συκοφάντηση των στρατιωτικών μας, που υπηρετούν στην 102η στρατιωτική βάση, στη συκοφάντηση των συνοριοφυλάκων μας, στη συκοφάντηση συνολικά του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ)».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Αρμενίας Ν.Πασινιάν έχει επανειλημμένως εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του για την απουσία υποστήριξης από το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας, δηλώνοντας ότι παγώνει τη συμμετοχή της χώρας του σε αυτό και ότι είναι αναγκασμένος να αναζητήσει κάλυψη σε θέματα ασφαλείας από άλλες πλευρές, όπως η Γαλλία, με την οποία υπεγράφη διμερής αμυντική συμφωνία, και η Ε.Ε., για την ένταξη στην οποία το Γερεβάν προτίθεται να καταθέσει αίτηση εντός του έτους.

Η ρωσική πλευρά έχει διαφορετική εκτίμηση για το θέμα, καθώς, όπως δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ, η Αρμενία παραλείπει να αναφέρει ότι «είναι ακριβώς ο ΟΣΣΑ που έχει επανειλημμένως υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Αρμενίας σε δύσκολες καταστάσεις».

Σε θέμα «τριβής» μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων, της Αρμενίας και Ρωσίας, έχει εξελιχθεί και η προσέγγιση της πρώτης με την Ουκρανία, όπως έδειξε και η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού της Αρμενίας με τον πρόεδρο Ζελένσκι στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα της Ισπανίας τον Οκτώβριο του 2023.

Ερωτηθείς για τη νομιμότητα της προεδρίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η θητεία του οποίου λήγει πριν το καλοκαίρι, ο Σ.Λαβρόφ σχολίασε ότι «όσον αφορά την 20ή Μαΐου και το τι θα συμβεί στις 21 Μαΐου, ας ζήσουμε ως τότε. Ίσως να μην χρειαστεί να αναγνωρίσουμε τίποτε». Προσέθεσε, δε, ότι κατά τη γνώμη του Κρεμλίνου για να υπάρξουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει «στους δυτικούς προστάτες του Ζελένσκι, ας ακυρώσει λοιπόν πρώτα το διάταγμά του», που απαγορεύει στον ίδιο τη διεξαγωγή οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία και τον πρόεδρό της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα