ΑΘΗΝΑ
12:09
|
22.11.2024
Και σ' αυτές τις κάλπες, ανάμεσα στα επίδικα, η στάση της χώρας στο Ουκρανικό.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το HDZ να προηγείται αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στην Κροατία για τις βουλευτικές εκλογές που φέρνουν αντιμέτωπο τον πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς με τον νυν πρόεδρο της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς, καθώς η χώρα παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό, την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τις καταγγελίες για κρατική διαφθορά.

Για μήνες, ο 54χρονος Πλένκοβιτς και η κυβερνώσα συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) έμοιαζαν έτοιμοι για μια εύκολη νίκη που θα του εξασφάλιζε την τρίτη του θητεία ως πρωθυπουργός, αλλά στα μέσα Μαρτίου, ο Μιλάνοβιτς, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του για τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP).

Παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο προειδοποίησε τον Μιλάνοβιτς ότι η υποψηφιότητά του όσο είναι πρόεδρος είναι ασυμβίβαστη με την επίσημη θέση του, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα παραιτηθεί πριν λήξει η θητεία του, τον ερχόμενο Ιανουάριο, να το SDP και οι σύμμαχοί του εξασφαλίσουν πλειοψηφία για να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το HDZ είναι πιθανόν να κερδίσει της περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο των 151 εδρών, αλλά όχι αρκετές για να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, αποτέλεσμα που θα οδηγήσει αναγκαστικά σε συνομιλίες για την δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Το Ουκρανικό και η διαφθορά ανάμεσα στα επίδικα

Το HDZ κατέχει σε μεγάλο βαθμό την εξουσία από τότε που η Κροατία αποσχίστηκε από την Γιουγκοσλαβία το 1991 και αναλυτές εκτιμούν ότι εάν παραμείνει στην εξουσία, η χώρα θα συνεχίσει μια φιλοδυτική πορεία υποστηρίζοντας την Ουκρανία.

Αντίθετα, το SDP έχει επικρίνει τον Μιλάνοβιτς για την κριτική του όσο αφορά στην υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία και την αντίθεση του στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στην Κροατία.

«Ο Μιλάνοβιτς σπρώχνει την Κροατία και τον κροατικό λαό στον ρωσικό κόσμο», είπε ο Πλένκοβιτς στους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης.

Ο πρόεδρος έχει υποστηρίξει ότι προστατεύει τα συμφέροντα της Κροατίας και επιδιώκει να αποτρέψει το ενδεχόμενο «να συρθεί η χώρα σε πόλεμο».

Ο πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τον Πλένκοβιτς και το HDZ για ανεξέλεγκτη διαφθορά και «μαζική κλοπή» κρατικών πόρων, αναφερόμενος σε νεώτερα και παλαιότερα σκάνδαλα, μερικά από τα οποία είχαν καταλήξει στα δικαστήρια και έχουν οδηγήσει υπουργούς σε παραίτηση.

«Η Κροατία δεν είχε ποτέ μια τόσο διεφθαρμένη κυβέρνηση», είπε ο Μιλάνοβιτς στην τελευταία του ομιλία πριν από τις εκλογές.

Ο Πλένκοβιτς, ο οποίος ηγείται της κυβέρνησης από το 2016, έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες. Κατηγόρησε επίσης τον αντίπαλό του ότι παραβιάζει το σύνταγμα, κάνει ρητορική μίσους και τον αποκάλεσε «δειλό» επειδή δεν παραιτήθηκε από το προεδρικό αξίωμα για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα