ΑΘΗΝΑ
21:35
|
30.04.2024
Θύμισε πως η βελτίωση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας έγινε «χάρη στη διαδικασία που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν 8 χρόνια».
Από τις συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ουάσιγκτον
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον κύκλο επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους συνέχισε στις ΗΠΑ την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Συνάντησε μεταξύ άλλων τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ρο Κάνα αλλά και την πρώτη αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά και Ευρωασιατικά Θέματα, Γιούρι Κιμ.

Πλέκοντας το εγκώμιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης θύμισε πως η βελτίωση της στενότερης συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας ξεκίνησε τότε «χάρη στη διαδικασία που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν 8 χρόνια».

«Είναι μια σχέση που πρέπει να καλλιεργηθεί στη βάση των κοινών αξιών που έχουμε οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, των αξιών της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ειρήνης» δήλωσε, μετά το πέρας των συναντήσεων.

Έκανε εκτενή αναφορά για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Γάζα λέγοντας:

«‘Ημουν ξεκάθαρος με την κυρία Κιθ και γενικότερα με τους βουλευτές που συνάντησα νωρίτερα στο Κογκρέσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός. Για να παύσει το αιματοκύλισμα στη Γάζα και να μπορέσει ο απλός κόσμος που ξυπνά κάθε μέρα με το άγχος της επιβίωσης να μπορεί να αισθανθεί ότι υπάρχει μια διαδικασία για μόνιμη λύση στη βάση των συνόρων του ΟΗΕ το 1967. Η κλιμάκωση δεν είναι λύση, η κλιμάκωση φέρνει κλιμάκωση και αιματοκύλισμα».

Πρόσθεσε πως ανέπτυξε τη δική του «πρόταση για την Ελλάδα, πρόταση για μια προοδευτική χώρα που διαχειρίζεται τις προκλήσεις με ανθρωποκεντρικό πρόσημο». Συμπλήρωσε πως «μέσα σε αυτές τις προκλήσεις συμπεριλαμβάνεται προφανώς και το θέμα του προσφυγικού, όπου συνεχίζουμε να διεκδικούμε υποχρεωτική αλληλεγγύη από την Ευρώπη».

Για τα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε πως εξήγησε «τη θέση» του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είμαστε 100% υπέρ του θετικού διαλόγου με την Τουρκία», υπενθυμίζοντας ότι τον ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Εξέφρασε την αντίθεσή του για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού σε επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας, εξηγώντας:

«Η χώρα μας έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς και ο τρόπος με τον οποίο συνεισφέρει στις ευρύτερες γεωπολιτικές ανάγκες, εκτός των συνόρων μας, πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις δυνατότητες μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησα ότι δεν είμαι υπέρ της αποστολής αμυντικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες αλλά υπέρ της παροχής όποιας άλλης ανθρωπιστικής και υποστηρικτικής βοήθειας μπορούμε να προσφέρουμε».

Για την ακύρωση της συνάντησης με τον διευθυντή του American Israeli Public Affairs Committee (AIPAC) πρόσθεσε:

«Από τη στιγμή που φάνηκε ότι, παρά τις ενστάσεις και τις παροτρύνσεις και της κυβέρνησης εδώ στην Ουάσιγκτον και πολλών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, το Ισραήλ δεν έχει τη διάθεση να αποκλιμακώσει την κατάσταση και, αντ’ αυτού, να προμηνύει ότι θα αντιδράσει και θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση, προφανώς είναι στοιχείο που και εγώ το συλλογίστηκα στον χρονισμό της συνάντησης αυτής. Δεν είναι μια συνάντηση που θα έδινε το σωστό μήνυμα αυτή τη στιγμή».

Το μήνυμα από ορθόδοξο ναό στη Ν.Υόρκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παρέλειψε να φωτογραφηθεί σε Ορθόδοξο ναό της Νέας Υόρκης και να σημειώσει πως διάβασε το Πιστεύω…στα αγγλικά τονίζοντας πως μπορεί να είναι «κομμάτι ενός Ελληνισμού που μπορεί μακριά από την Ελλάδα να ενώνει τους Έλληνες».

Έθεσε ωστόσο και θέμα διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους αναφέροντας:

«Η προσωπική μου πίστη όμως είναι άλλο, κι άλλο η αναγκαία ρύθμιση της σχέσης Κράτους – Εκκλησίας ώστε να έχουν διακριτούς ρόλους, όπως έχω επίσης πει από την πρώτη στιγμή και όπως θα πράξουμε εφόσον εκλεγώ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Από φίλια πυρά σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα