ΑΘΗΝΑ
22:10
|
30.04.2024
Αναζητείται τρόπος αντιποίνων που δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση σε ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή.
Συνεδριάζει ξανά σήμερα το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πιθανά ισραηλινά αντίποινα προετοιμάζεται το Ιράν προετοιμάζεται, καθώς το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει μέσα στην ημέρα για να συζητήσει την απάντηση του Τελ Αβίβ στην μαζική επίθεση της Τεχεράνης.

Το ναυτικό του Ιράν συνοδεύει τα ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Σαχράμ Ιρανί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. «Το Πολεμικό Ναυτικό εκτελεί μια αποστολή για τη συνοδεία ιρανικών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και η φρεγάτα μας Jamaran είναι παρούσα στον Κόλπο του Άντεν από αυτή την άποψη», ανέφερε.

Στο Ισραήλ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε πως είναι σαφές ότι η απόφαση απάντησης του Τελ Αβίβ έχει ληφθεί.

«Είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί παίρνουν απόφαση να δράσουν», ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Ελπίζουμε να το κάνουν με τρόπο που να προκαλέσει όσο το δυνατόν μικρότερη κλιμάκωση», πρόσθεσε.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να εργαστεί αποφασιστικά και προκλητικά ενάντια στην απειλή του ιρανικού καθεστώτος που επιδιώκει να υπονομεύσει τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», ανέφερε μετά τη συνάντηση ο Ισραηλινός πρόεδρος σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Στη χθεσινή του συνεδρίαση το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ φέρεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ ισραηλινών ΜΜΕ, να εξέτασε μια σειρά επιλογών για την απάντηση του Τελ Αβίβ, αναζητώντας τρόπο αντιποίνων στην Τεχεράνη, τέτοιων που δεν θα προκαλέσουν περιφερειακό πόλεμο, αλλά θα είναι σθεναρά και θα στείλουν το μήνυμα ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει να περάσει μια επίθεση αυτού του μεγέθους χωρίς αντίδραση», ανέφεραν οι Times of Israel.

Ορισμένες από τις επιλογές στο τραπέζι περιλαμβάνουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Αυτό ενδεχομένως να περιλαμβάνει στοχευμένες επιθέσεις σε βασικούς κρατικούς ιστότοπους, όπως η ιρανική πετρελαϊκή υποδομή.

Επιθέσεις σε προσωπικό και υποδομές που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή σε έναν από τους πληρεξούσιους της Τεχεράνης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Χούθι είναι άλλες πιθανές απαντήσεις, αναφέρουν ισραηλινές πηγές.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε, χθες Τρίτη, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο IRNA, ότι η παραμικρή ενέργεια του Ισραήλ εναντίον των συμφερόντων του Ιράν θα σημαίνει «σκληρή, εκτεταμένη και οδυνηρή» ανταπόδοση, προσθέτοντας ότι η επίθεση του Σαββάτου ήταν περιορισμένη και ότι αν το Ιράν ήθελε να πραγματοποιήσει μεγαλύτερη επίθεση, «δεν θα έμενε τίποτα όρθιο από το σιωνιστικό καθεστώς».

Την ίδια ώρα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν αρκετούς στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σήμερα το πρωί, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πολλές ρουκέτες από τον Λίβανο στην βάση Μπιρανίτ.

Νέες κυρώσεις

Τις προσεχείς ημέρες, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του για την ανάπτυξη drones και πυραύλων, ανήγγειλε σε ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Οι νέες κυρώσεις, καθώς και άλλα μέτρα, «θα συνεχίσουν την πίεση που ασκείται αδιαλείπτως στο Ιράν προκειμένου να περιοριστούν και να επιδεινωθούν οι στρατιωτικές του δυνατότητες», πρόσθεσε, τονίζοντας πως αναμένει οι σύμμαχοι των ΗΠΑ να ακολουθήσουν με αντίστοιχες κυρώσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ε.Ε. σχεδιάζει να διευρύνει τις κυρώσεις που εφάρμοζε ήδη σε βάρος του Ιράν, ανέφερε χθες ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την έκτακτη σύνοδο, μέσω βιντεοδιάσκεψης, με τους ΥΠΕΞ των 27, ενώ υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων τάχθηκε και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ που αναμένεται σήμερα να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα