ΑΘΗΝΑ
08:33
|
01.05.2024
Το θαλάσσιο ερπετό έζησε μαζί με τους δεινόσαυρους και το μήκος τους ίσως θα έφτανε τα 25 μέτρα.
Ichthyotitan severnensis
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επιστήμονες εντόπισαν ίσως το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που κολύμπησε ποτέ στις θάλασσες, ένα πλάσμα μεγαλύτερο από δύο λεωφορεία μύτης-μύτης.

Το θαλάσσιο ερπετό έζησε πριν από περίπου 202 εκατομμύρια χρόνια μαζί με τους δεινόσαυρους.

Το απολιθωμένο οστό της γνάθου του βρέθηκε το 2016 από έναν κυνηγό απολιθωμάτων σε μια παραλία στο Σόμερσετ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2020, πατέρας και κόρη βρήκαν μια άλλη παρόμοια γνάθο. Οι ειδικοί λένε τώρα, ότι τα απολιθώματα προέρχονται από δύο γιγάντια ερπετά ιχθυόσαυρου, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν μήκος 25 μέτρα.

Ο Tony Jolliffe BBC Ο Paul de la Salle και η σύζυγός του Carol πηγαίνουν μαζί για κυνήγι απολιθωμάτων

Αυτό είναι μεγαλύτερο από έναν τεράστιο πλιόσαυρο, του οποίου το κρανίο βρέθηκε ενσωματωμένο στους βράχους του Ντόρσετ. «Με βάση το μέγεθος των οστών της γνάθου-το ένα από αυτά μήκους πάνω από ένα μέτρο και το άλλο δύο μέτρα-μπορούμε να καταλάβουμε ότι ολόκληρο το ζώο θα είχε μήκος περίπου 25 μέτρα, περίπου όσο μια μπλε φάλαινα», σύμφωνα με τον Δρ. Ντιν Λόμαξ, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος έγραψε την επιστημονική εργασία που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (17/4).

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, όπως ένα πλήρες κρανίο και σκελετός, για να επιβεβαιωθεί το ακριβές μέγεθος του πλάσματος, αφού έχουν βρεθεί μόνο μερικά θραύσματα μέχρι στιγμής. Ο γιγάντιος ιχθυόσαυρος πέθανε σε μια μαζική εξαφάνιση και οι ιχθυόσαυροι που έζησαν μετά δεν έφτασαν ποτέ ξανά στο τεράστιο μέγεθος.

Tony Jolliffe/BBC Τα απολιθώματα γνάθου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα (στην κορυφή) είναι νάνια με τα ίδια οστά από ζώα σε μέγεθος όρκας (στο κάτω μέρος)

Όταν μίλησε με τον Ντιν Λόμαξ ο κυνηγός απολιθωμάτων υποψιάστηκε ότι μπορεί να ήταν σε μια σημαντική ανακάλυψη. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν το 2018.

«Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ. Ήξερα ότι ακριβώς σε εκείνο το σημείο είχαμε ένα δεύτερο γιγάντιο οστό από έναν από αυτούς τους τεράστιους ιχθυόσαυρους όπως του Πολ (κυνηγός απολιθωμάτων», λέει ο Ντιν.

Ο Πολ όρμησε στην παραλία και τους βοήθησε να αποκαλύψουν περισσότερα. «Έσκαψα όλη τη λάσπη. Μετά από περίπου μία ώρα, το φτυάρι μου χτύπησε σε κάτι στερεό-και αυτό το κόκαλο βγήκε τέλεια συντηρημένο». Η ομάδα, καθώς και τα μέλη της οικογένειας, συνέχισαν να ψάχνουν για θραύσματα της δεύτερης γνάθου και το τελευταίο κομμάτι βρέθηκε το 2022.

Dean Lomax Ο Dean Lomax, η Ruby Reynolds, ο Justin Reynolds και ο Paul de la Salle βρήκαν κομμάτια του θαλάσσιου πλάσματος

Η ανακάλυψη τους έδωσε περισσότερα στοιχεία για να εκτιμήσουν το μέγεθός του. Τώρα καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι το τεράστιο ζώο είναι ένα νέο είδος ιχθυόσαυρου, το οποίο ονόμασαν Ichthyotitan severnensis, ή γιγάντια σαύρα ψαριών του Severn.

Gabriel Ugueto Καλλιτεχνική εντύπωση του γιγαντιαίου ιχθυόσαυρου

  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα