ΑΘΗΝΑ
15:50
|
01.05.2024
Νερό δηλητήριο με πενταπλάσια ποσοστά αρσενικού έπιναν για χρόνια οι κάτοικοι του Σαντλαντ Παρκ στο Νέο Μεξικό. Δεν ήταν λίγοι όσοι αρρώστησαν και πέθαναν.
Ακάθαρτο και επικίνδυνο νερό πίνουν εκατομμύρια Αμερικανοί και όχι μόνον οι κάτοικοι του Σαντλαντ Παρκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νερό δηλητηριασμένο με αρσενικό έπιναν τουλάχιστον επί μιάμιση δεκαετία οι περίπου 17.500 κάτοικοι της μικρής μεθοριακής πόλης Σάνλαντ Παρκ (Sunland Park) του Νέου Μεξικού που βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Τέξας και της μεξικανικής πολιτείας Τσιουάουα.

Αγνωστος αριθμός κατοίκων αρρώστησε σοβαρά ή πέθανε από καρκίνο καθώς το νερό που κατανάλωναν περιείχε πενταπλάσια όρια αρσενικού πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό νομικά όριο.

Όπως επισημαίνει ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post, το αρσενικό που βρίσκεται σε αρκετές περιοχές του εδάφους της πολιτείας του Νέου Μεξικού δεν γίνεται διακριτό διά της όρασης, όσφρησης και άλλων αισθήσεων παρά μόνο με χημική ανάλυση. Εάν εντοπιστεί μπορεί να αφαιρεθεί με την κατάλληλη επεξεργασία, γιατί διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει με το πέρασμα των ετών σοβαρά προβλήματα υγείας, καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθειες, ή και θάνατο.

Κάτοικοι της πόλης δείχνουν σε δημοσιογράφο της W.P. ρεπορτάζ τοπικών εφημερίδων για την δήθεν ακινδυνότητα του νερού της περιοχής

Στην πόλη Σαντλαντ Παρκ όπου ζουν κυρίως χαμηλόμισθοι Λατίνοι της εργατικής τάξης η εταιρία ύδρευσης αμέλησε να κάνει τα δέοντα με αποτέλεσμα την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών σε ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων.

Με καθυστέρηση ετών η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) διενέργησε έρευνα σε βάρος της τοπικής εταιρίας ύδρευσης «Camino Real Regional Utility Authority» (CRRUA) και εντόπισε 120 παραβιάσεις μόνον μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του πόσιμου νερού και την παραβίαση των κανονισμών καθαρισμού του ύδατος.

Η Αν Νίγκρα, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Κολούμπια που ασχολήθηκε με τη μελέτη των επιπέδων αρσενικού στο νερό του Σαντλαντ Παρκ που βρέθηκε κυρίως στις κοινότητες Λατίνων και εξέτασε τις εκθέσεις της εταιρίας ύδρευσης χαρακτηρίζει την κατάσταση στην περιοχή «κρίση δημόσιας υγείας». Σε σχετικές έρευνες τονίζεται πως οι κάτοικοι του Σαντλαντ Παρκ (εκ των οποίων το 94% είναι Λατίνοι) έπιναν νερό δηλητηριασμένο με αρσενικό για χρόνια και αναγνωρίζεται η αδιαφορία των αρμόδιων ομοσπονδιακών αρχών να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους οικονομικά πληθυσμούς από παρόμοιους υγειονομικούς κινδύνους.

Η 70χρονη κάτοικος του Σαντλαντ Παρκ, Rosana Monge, μετά την κηδεία του άνδρα της που πέθανε από καρκίνο λόγω του δηλητηριασμένου νερού…

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται πως το χρήμα, τα μεγάλα συμφέροντα αλλά και η εξουσία παρακάμπτει την εφαρμογή του νόμου που θεσπίστηκε πριν περίπου 50 χρόνια και είναι γνωστός ως «Νόμος για την Ασφάλεια του Πόσιμου Νερού» στις ΗΠΑ και θεσπίστηκε για να βάλει ανώτατα νομικά όρια στην περιορισμό της ύπαρξης τοξινών όπως το αρσενικό στο νερό που τρέχει από τις βρύσες των νοικοκυριών στις ΗΠΑ.

Ανάλυση στοιχείων της ΕΡΑ καταγράφει πάνω από 25% παραβιάσεις σε 7.400 εταιρίες ύδρευσης κοινής ωφελείας μέσα στην τελευταία τριετία, γεγονός που αναδεικνύει τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Τους έριξαν και… καυστική σόδα!

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει επίσης πως τα παράπονα των κατοίκων του Σαντλαντ Παρκ για το κακής ποιότητας νερό αυξήθηκαν το περασμένο Δεκέμβριο όταν εντοπίστηκε (εκτός από το αρσενικό) και καυστική σόδα που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του νερού.

Η ακατάλληλη, υπερβολική ποσότητα καυστικής σόδας που ρίχτηκε στη δεξαμενή ύδρευσης της πόλης για να καθαρίσει το νερό από το αρσενικό, ήταν τόσο μεγάλη, που προκάλεσε νέα  προβλήματα υγείας αλλά και κινητοποίηση των κατοίκων που συσπειρώθηκαν κάνοντας τα πρώτα βήματα για ομαδικές αγωγές κατά της τοπικής εταιρίας ύδρευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα