ΑΘΗΝΑ
15:18
|
01.05.2024
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την οριστικοποίηση της επίσκεψης του στην Τουρκία, στις 13 Μαΐου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Είναι απολύτως σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως θα επισκεφθεί τη γείτονα χώρα στις 13 Μαΐου, για να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας πως γίνεται ρητή αναφορά στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο για την Τουρκία.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην αντίδραση της Τουρκίας στην προοπτική της Ελλάδας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, επισημαίνοντας πως «Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκιο και το δίκιο της θάλασσας», ενώ συμπλήρωσε πως «μου προκαλεί κι εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας».

Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία των πάρκων όπως δεσμευθήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα. Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας.

«Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει από την προοπτική να χτίσουμε μία θετική ατζέντα. Αύριο, για παράδειγμα, θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Υπάρχει ικανοποίηση, καθώς Τούρκοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν σε αυτά τα νησιά χωρίς βίζα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τη ρητή αναφορά που υπάρχει στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου για κίνδυνο απόπειρας παρέμβασης της Ρωσίας στις ευρωεκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε:

«Γνωρίζουμε σήμερα ότι υπάρχουν ξένες δυνάμεις που θέλουν να παρέμβουν στις εθνικές εκλογές για να προωθήσουν την δική τους γεωπολιτική ατζέντα και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι τέτοια που είναι εύκολο να κυκλοφορήσουν ψεύτικα βίντεο, ψεύτικα ηχητικά και να διαδοθούν πολύ γρήγορα».

«Κάνω έκκληση στους πολίτες να είναι υποψιασμένοι να μην θεωρούν ότι οποιαδήποτε είδηση και πληροφορία είναι αληθής και να επιδιώκουν αντικειμενική πληροφόρηση και ο ρόλος των ΜΜΕ είναι εξαιρετικά σημαντικός», τόνισε.

«Αυτονόητη η υποστήριξη στο Ισραήλ»

«Το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του, έναντι του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ενώ τόνισε ότι τόσο τα συμπεράσματα της Συνόδου όσο και οι δημόσιες δηλώσεις από Ευρωπαίους ηγέτες «κατατείνουν στην ανάγκη να πειστεί το Ισραήλ να μην οδηγήσει σε κλιμάκωση».

«Παρέχουμε αυτονόητη στήριξη στο Ισραήλ, αλλά είναι και σημαντικό ότι υπάρχει στα συμπεράσματα αναφορά στη Γάζα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική κρίση στη στη περιοχή «είναι τέτοια που απαιτείται άμεση κατάπαυση πυρός».

«Πιστεύω ότι εάν το Ισραήλ επιδείξει περισσότερη κατανόηση για τη Γάζα και λάβει υπόψη τις εκκλήσεις όλων μας για κατάπαυση πυρός και για ουσιαστική ανθρωπιστική στήριξη, αυτό θα βοηθήσει το Ισραήλ να χτίσει συμμαχίες και να απομονώσει πραγματικά το Ιράν», υποστήριξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα