ΑΘΗΝΑ
09:14
|
01.05.2024
Η ιαπωνική αρχή πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Ικάτα, που βρίσκεται στην περιοχή, λειτουργεί κανονικά.
8 τραυματίες από τον σεισμό 6,3 βαθμών στη δυτική Ιαπωνία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χθες Τετάρτη 17/4 σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με τις αρχές και ιαπωνικά ΜΜΕ. Ο αρχικός απολογισμός κάνει λόγο για τραυματισμούς που δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαροί, κυρίως λόγω πτώσεων, και μικρές ζημιές.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε κοντά στο λιμάνι Ουάτζιμα, στο στενό Μπούνγκο, που χωρίζει τις νήσους Κιούσου και Σίκοκου, και το εστιακό βάθος ήταν περίπου 25 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών USGS.

Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία JMA εκτίμηση το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ και σε εστιακό βάθος 50 χιλιομέτρων. «Σε τοποθεσίες όπου οι σεισμός έγινε πιο αισθητός, μην πλησιάζετε σε επικίνδυνες ζώνες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος τσουνάμι», ανέφερε η JMA μέσω X, μετά την κύρια δόνηση, που καταγράφτηκε στις 23:14 (τοπική ώρα· 17:14 ώρα Ελλάδας).

Η ιαπωνική αρχή πυρηνικής ασφάλειας (NRA) ανέφερε από την πλευρά της ότι ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Ικάτα, που βρίσκεται στην περιοχή, λειτουργεί κανονικά. «Δεν εντοπίστηκε καμιά ανωμαλία» στο εργοστάσιο, καθησύχασε.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα πως πάνω από δέκα σωλήνες του συστήματος ύδρευσης έσπασαν στην Ουάτζιμα, στον νομό Εχίμε. Δρόμοι αποκλείστηκαν εναντίον κατολίσθησης και πτώσεων βράχων.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω από το σημείο όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες, κατά μήκους του «δακτυλίου της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό και συγκαταλέγεται στα κράτη με την πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα στην υφήλιο. Περίπου 2.227 σεισμοί 1 έντασης βαθμού 1 ή υψηλότερης στην ιαπωνική κλίμακα σίντο καταγράφτηκαν στο αρχιπέλαγος το 2023, οι 19 εκ των οποίων είχαν μέγεθος 6 βαθμών ή μεγαλύτερο, σύμφωνα με την JMA.

Η μεγάλη πλειονότητα των σεισμών δεν γίνεται καν αισθητή, κι ακόμη και οι ισχυρότεροι γενικά δεν προκαλούν παρά λίγες ζημιές συγκριτικά, χάρη στην εφαρμογή πολύ αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών στην ανέγερση κτιρίων.

Την 3η Απριλίου η Ταϊβάν, νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας, επλήγη από τον σφοδρότερο σεισμό των τελευταίων 25 ετών, με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο να 16 νεκρούς και πάνω από χίλιους τραυματίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα