ΑΘΗΝΑ
20:49
|
02.05.2024
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βασίστηκε στο αίμα 250 ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι ήταν μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να επιταχύνει τη θεραπεία για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), έφτασαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν χαρακτηριστικά σημάδια στο αίμα ορισμένων ανθρώπων, που αργότερα παρουσίασαν την ασθένεια.

Η έρευνα βασίστηκε σε δείγματα του αίματος 250 ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι ήταν μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα δείγματα συλλέχθηκαν μετά τη διάγνωσή τους, αλλά και πέντε ή περισσότερα χρόνια νωρίτερα, όταν κατατάχθηκαν στο στρατό. Παράλληλα, εξετάστηκαν δείγματα αίματος από 250 υγιείς βετεράνους.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, σε περίπου μία στις δέκα περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, ο οργανισμός αρχίζει να παράγει ένα χαρακτηριστικό σύνολο αυτοαντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες, χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτά τα αντισώματα ενδεχομένως εξηγούν τις ανοσολογικές επιθέσεις στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, που αποτελούν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature Medicine», εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά μόρια που βρίσκονται μέσα στους νευρώνες και απελευθερώνονται όταν καταστρέφονται οι νευρώνες από τη νόσο.

Η ερευνητική ομάδα, στη συνέχεια, ανέλυσε δείγματα αίματος από ασθενείς που συμμετείχαν σε άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου, όπου και πάλι το 10% όσων διαγνώστηκαν με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν το ίδιο μοτίβο αυτοαντισωμάτων.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν σχετικά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, από το τι υποκινεί την ανοσολογική απόκριση σε ορισμένους ασθενείς, μέχρι το πώς αναπτύσσεται η νόσος στο υπόλοιπο 90% των ασθενών. Πάντως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν πλέον ένα οριστικό σημάδι για την εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και ελπίζουν ότι τα αυτοαντισώματα που ανακάλυψαν θα μπορούν μια μέρα να ανιχνεύονται με μια απλή εξέταση αίματος, δίνοντας στους ασθενείς ένα προβάδισμα για τη λήψη θεραπείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Πώς θα αποφύγετε τη μετάδοση του Δάγκειου πυρετού από τα κουνούπια

Παραδοχή της AstraZeneca για παρενέργειες του εμβολίου της κατά του κορονοϊού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα