ΑΘΗΝΑ
19:25
|
02.05.2024
Όσες χώρες δεν διαθέτουν διαθέσιμα συστήματα, δεσμεύτηκαν να παράσχουν οικονομική υποστήριξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να εφοδιάσουν το Κίεβο με πρόσθετα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αποφάσισαν σήμερα οι χώρες του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εκτός από τα συστήματα Patriot, υπάρχουν και άλλα όπλα που μπορούν να παρέχουν οι σύμμαχοι, όπως το [γαλλικό σύστημα] SAMP/T και πολλά άλλα. Εκείνοι που δεν έχουν διαθέσιμα συστήματα δεσμεύτηκαν να παράσχουν οικονομική υποστήριξη ώστε να αγοραστούν για την Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει αυτή τη συνεδρίαση, που διεξήχθη διαδικτυακά, λόγω των ελλείψεων της Ουκρανίας σε πυρομαχικά, αφού η βοήθεια από τις ΗΠΑ έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες στο Κογκρέσο και η Ε.Ε. καθυστερεί την παράδοση νέων όπλων.

Ο Στόλτενμπεργκ δεν ανέφερε λεπτομερώς πόσα νέα αντιαεροπορικά συστήματα θα παραλάβει η Ουκρανία, λέγοντας ότι αναμένει νέες ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες. «Η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Και αναμένω ότι θα ανακοινωθεί περισσότερη βοήθεια και στήριξε στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία δεσμεύτηκε να εφοδιάσει το Κίεβο με μια τρίτη συστοιχία Patriot από τα αποθέματά της. Οι ΗΠΑ διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό συστημάτων Patriοt, ενώ στην Ευρώπη τέτοιες συστοιχίες διαθέτουν η Ισπανία, η Ελλάδα και άλλες χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή το φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα