ΑΘΗΝΑ
00:08
|
04.05.2024
Ένα μέλος των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) σκοτώθηκε και οκτώ ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.
Γενική άποψη της στρατιωτικής βάσης Κάλσο που επλήγη από μια τεράστια έκρηξη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα μέλος των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) σκοτώθηκε και οκτώ ακόμα άτομα τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη που συγκλόνισε στρατιωτική βάση στην περιοχή Μπαμπίλ περίπου 50χλμ νότια της πρωτεύουσας του Ιράκ, τα ξημερώματα.

Η βάση που φιλοξενεί επιπλέον την ιρακινή ομοσπονδιακή αστυνομία και ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, δέχθηκε επίθεση ανακοίνωσαν οι PMF, ενώ μια άλλη ομάδα, οι δυνάμεις της Ιρακινής Αντίστασης, έκανε λόγο για ισραηλινή επίθεση και ανακοίνωσε πως, σε αντίποινα, πραγματοποίησε επιδρομή με drone κατά της ισραηλινής πόλης Εϊλάτ.

Μη επαληθευμένα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και κάποιες στη συνέχεια διαγράφηκαν- δείχνουν έναν κρατήρα, υποδηλώνοντας ότι η τοποθεσία χτυπήθηκε από βλήμα.

Ωστόσο, η ιρακινή κυβέρνηση αναφέρει ότι επρόκειτο για έκρηξη της οποίας τα αίτια ερευνώνται χωρίς να προσδιορίσει ποιος ή τι κρύβεται πίσω από αυτήν και ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν εντοπίστηκαν drones ή μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της περιοχής πριν ή κατά τη διάρκεια της έκρηξης.

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM) αρνήθηκε κάθε εμπλοκή. «Ενημερωθήκαμε για αναφορές που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. Αυτές οι αναφορές δεν είναι αληθείς. Οι ΗΠΑ δεν εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ», αναφέρει ανάρτηση της CENTCOM στο X.

Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF), μέλος των οποίων φέρεται να είναι το θύμα της επίθεσης, ιδρύθηκαν το 2014 ως απάντηση σε φετβά του πιο σημαντικού σιίτη ηγέτη του Ιράκ, Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι και ένωσαν δεκάδες ένοπλες φατρίες, πολλές με στενούς δεσμούς με το Ιράν, για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής του ISIS.

Η δύναμη καθοδηγείται από Σιίτες, αλλά περιλαμβάνει και άλλους και έχει αναγνωριστεί ως επίσημη δύναμη ασφαλείας από τις ιρακινές αρχές από το 2018, ενώ αρκετές ομάδες εντός της, όπως η Κατάιμπ Χεζμπολάχ, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, δημιουργώντας εντάσεις με την ιρακινή κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα