ΑΘΗΝΑ
23:09
|
03.05.2024
Όλοι οι αμερικανοί στρατιώτες πρόκειται να εγκαταλείψουν τον Νίγηρα.
Το αφρικανικό έθνος έχει στραφεί προς τη Ρωσία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όλοι οι αμερικανοί στρατιώτες πρόκειται να εγκαταλείψουν τον Νίγηρα, τερματίζοντας τον ρόλο τους στον αγώνα κατά των ισλαμιστών ανταρτών, αναφέρει το BBC.

Στρατιωτικοί ηγέτες στο έθνος της Δυτικής Αφρικής έχουν επιδιώξει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία από τότε που ανέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα πέρυσι.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι συμφώνησαν να κλείσουν τη βάση τους με drone κοντά στο Agadez, στην έρημο Σαχάρα.

Ο Νίγηρας βρίσκεται στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, η οποία θεωρείται το νέο παγκόσμιο επίκεντρο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι ΗΠΑ βασίζονται στον Νίγηρα ως την κύρια βάση τους για την παρακολούθηση της περιφερειακής δραστηριότητας των τζιχαντιστών.

Μια αμερικανική αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί σε λίγες μέρες στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, για να κανονίσει μια τακτική απόσυρση των 1.000 και πλέον στρατευμάτων της.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής ακολουθεί τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κουρτ Κάμπελ, και του πρωθυπουργού του Νίγηρα, Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζέινε.

Θεωρείται ως πλήγμα για την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, η οποία είχε αντισταθεί στην κίνηση.

Η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ 100 εκατομμυρίων δολαρίων χτίστηκε εκεί μόλις πριν από έξι χρόνια και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική των ΗΠΑ και της Γαλλίας για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στη Δυτική Αφρική.

Όμως οι σχέσεις του Νίγηρα επιδεινώθηκαν και με τις δύο δυτικές χώρες πέρυσι μετά το πραξικόπημα και οι στρατιωτικοί ηγέτες επιδίωξαν στενότερους δεσμούς ασφαλείας με τη Ρωσία.

Δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές έφτασαν στον Νίγηρα τις τελευταίες εβδομάδες, φέρνοντας μαζί τους ένα υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Νίγηρας έχει επίσης αποστασιοποιηθεί από τις τοπικές δημοκρατίες και επιδίωξε ισχυρότερες περιφερειακές συμμαχίες με άλλα έθνη υπό την ηγεσία της χούντας την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι.

Η τριάδα αποχώρησε από το Ecowas – το περιφερειακό όργανο της Δυτικής Αφρικής που αντιτάχθηκε στις στρατιωτικές εξαγορές τους.

Εχουν επίσης εγκαταλείψει την υποστηριζόμενη από τη Γαλλία δύναμη G5 Sahel, λέγοντας ότι ήταν αναποτελεσματική και υπονόμευσε την αφρικανική κυριαρχία, και έχουν ξεκινήσει το δικό τους αμυντικό σύμφωνο που ονομάζεται Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα