ΑΘΗΝΑ
11:46
|
06.05.2024
Οι ψηφοφόροι στις Μαλδίβες ψηφίζουν σε βουλευτικές εκλογές, οι οποίες παρακολουθούνται έντονα από την Ινδία και την Κίνα καθώς αγωνίζονται για επιρροή στη νησιωτική χώρα.
Μια ψηφοφόρος (Δ) ετοιμάζεται να ψηφίσει κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις Μαλδίβες στο Μαλέ στις 21 Απριλίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ψηφοφόροι στις Μαλδίβες ψηφίζουν σε βουλευτικές εκλογές που είναι κρίσιμες για τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μουϊζού, ο οποίος έχει πάρει θέση υπέρ της Κίνας και απομάκρυνε το έθνος του αρχιπελάγους από τη μακροχρόνια σύμμαχο τους, την Ινδία, από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφέρει το Al Jazeera.

Οι εκλογές της Κυριακής παρακολουθούνται έντονα από την Ινδία και την Κίνα καθώς αγωνίζονται για επιρροή στη νησιωτική χώρα, η οποία είναι γνωστή για τις παρθένες παραλίες και τα πολυτελή θέρετρα της και βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στον Ινδικό Ωκεανό, όπου περνούν οι παγκόσμιες ναυτιλιακές λωρίδες ανατολής-δύσης.

Περίπου 284.000 άτομα είχαν δικαίωμα ψήφου στις κάλπες της Κυριακής και τα δοκιμαστικά αποτελέσματα αναμένονται αργότερα την ίδια ημέρα.

Έξι πολιτικά κόμματα και ανεξάρτητες ομάδες παρουσιάζουν 368 υποψηφίους για 93 έδρες στο Κοινοβούλιο. Οι διασπάσεις σε όλες τις κύριες πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος συνασπισμού υπό την ηγεσία του Λαϊκού Εθνικού Κογκρέσου του Μουϊζού και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος των Μαλδίβων (MDP), αναμένεται να δυσκολέψουν οποιοδήποτε κόμμα να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

«Αυτές είναι ίσως οι πιο δύσκολες εκλογές να προβλεφθούν δεδομένου του υψηλού βαθμού παρατάξεως, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος συνασπισμού», δήλωσε ο Αζίμ Ζαχίρ, λέκτορας και ερευνητής στις διεθνείς σχέσεις και την πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ.

Το αντιπολιτευόμενο MDP, το οποίο σάρωσε τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2019, ήταν «πολύ συνεκτικό και ως εκ τούτου απέκτησε σούπερ πλειοψηφία», σημείωσε. «Παρόλα αυτά, νομίζω ότι ο κυβερνών συνασπισμός και το MDP θα λάβουν τις περισσότερες έδρες», πρόσθεσε ο Ζαχίρ.

Ο Μουϊζού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους με τις υποσχέσεις ότι θα κόψει την ινδική επιρροή με την εκστρατεία του «Έξω η Ινδία». Θεωρήθηκε ευρέως ως υποψήφιος πληρεξούσιος του πρώην προέδρου Αμπντουλά Γιάμιν, ο οποίος κατείχε την εξουσία μεταξύ 2013 και 2018 και του οποίου η ποινή φυλάκισης 11 ετών για κατηγορίες δωροδοκίας ανατράπηκε από δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα.

Οι δύο άνδρες έχουν διαφωνήσει από τότε που ανέλαβε ο Μουϊζού και ο Γιάμιν δημιούργησε ένα αντίπαλο κόμμα, το Λαϊκό Εθνικό Μέτωπο, για να διεκδικήσει τις κάλπες της Κυριακής.

Την παραμονή των εκλογών, ο Μουϊζού – ο οποίος κατηγόρησε τον άμεσο προκάτοχό του Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Σολίχ ότι διακυβεύει την εθνική κυριαρχία δίνοντας υπερβολική επιρροή στην Ινδία – έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους να παραχωρήσουν στον συνασπισμό του την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να προστατεύσει την ανεξαρτησία της χώρας.

«Όλοι όσοι αγαπούν το έθνος μας πρέπει να βεβαιωθούν ότι η απόφαση που θα λάβουν αύριο είναι αυτή που θα εξασφαλίσει το μέλλον του έθνους μας», είπε. «Η ψηφοφορία που θα ρίξετε αύριο πρέπει να είναι για την εθνική κυριαρχία και για την προστασία του έθνους μας», πρόσθεσε.

Ο νυν ηγέτης τόνισε τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να απελάσει περίπου 75 Ινδούς στρατιωτικούς που σταθμεύουν στις Μαλδίβες, λέγοντας ότι το κόμμα του χρειάζεται πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να πραγματοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση.

Οι γνωστές δραστηριότητες του ινδικού στρατιωτικού προσωπικού ήταν η λειτουργία δύο αεροσκαφών που δώρισε η Ινδία και η βοήθεια στη διάσωση ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί ή αντιμετώπιζαν καταστροφές στη θάλασσα. Ο Μουϊζού θέλει να αναλάβουν πολίτες αυτές τις δραστηριότητες.

Η αντιπολίτευση, εν τω μεταξύ, έχει παρουσιάσει τις εκλογές της Κυριακής ως επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας.

Ο Σολίχ, ο πρώην πρόεδρος, απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του MDP το Σάββατο να ψηφίσουν υπέρ της αντιπολίτευσης για να λογοδοτήσει η κυβέρνηση.

«Η αυριανή ψηφοφορία έχει να κάνει με τη διασφάλιση της δημοκρατίας που όλοι έχουμε αγωνιστεί τόσο σκληρά για να εδραιωθεί εδώ», είπε στους υποστηρικτές.

Το σημερινό κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το MDP του Σολίχ, προσπάθησε να εμποδίσει τις προσπάθειες του Μουϊζού να ευθυγραμμίσει εκ νέου τη διπλωματία του αρχιπελάγους.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ινδίας και των Μαλδίβων επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Ιανουάριο, όταν Ινδοί ακτιβιστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν μια εκστρατεία μποϊκοτάζ στον τουρισμό των Μαλδίβων.

Η κίνηση έγινε ως αντίποινα για τρεις υφυπουργούς των Μαλδίβων που έκαναν υποτιμητικές δηλώσεις για τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για την ιδέα της προώθησης του τουρισμού στο Lakshadweep, τη σειρά νησιών της Ινδίας παρόμοια με τις Μαλδίβες.

Σύμφωνα με πρόσφατες κυβερνητικές στατιστικές των Μαλδίβων, ο αριθμός των Ινδών τουριστών έχει μειωθεί, μειώνοντας τη χώρα αυτή από την κορυφαία πηγή ξένων επισκεπτών στην έκτη.

Ο Μουϊζού επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα φέτος και διαπραγματεύτηκε την αύξηση του αριθμού των τουριστών και των εισερχόμενων πτήσεων από την Κίνα. Η κυβέρνησή του έχει επίσης αναθέσει συμβάσεις υποδομής υψηλού προφίλ σε κινεζικές κρατικές εταιρείες.

Το 2013, οι Μαλδίβες εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία της Κίνας «Belt and Road» με σκοπό την κατασκευή λιμένων και αυτοκινητοδρόμων για την επέκταση του εμπορίου – και της επιρροής της Κίνας – σε όλη την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη.

Οι Μαλδίβες αποτελούνται από περίπου 1.200 κοραλλιογενή νησιά και ατόλες και έχουν πληθυσμό περίπου 520.000.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα