ΑΘΗΝΑ
17:23
|
03.05.2024
Το TikTok λέει ότι μια πιθανή απαγόρευση της εφαρμογής της στις ΗΠΑ θα «καταπατούσε την ελευθερία του λόγου» 170 εκατομμυρίων Αμερικανών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία για τη δημοτικότητα του TikTok στους νέους, ισχυριζόμενοι ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία του TikTok Bytedance είναι υποταγμένη στο Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το TikTok λέει ότι μια πιθανή απαγόρευση της εφαρμογής του στις ΗΠΑ θα «καταπατούσε την ελευθερία του λόγου» 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, αναφέρει το BBC.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε το Σάββατο την απαγόρευση του TikTok εάν ο ιδιοκτήτης της εφαρμογής δεν διακόψει τους δεσμούς του με την Κίνα.

Η νομοθεσία ήταν μέρος ενός πακέτου εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που περιελάμβανε βοήθεια για την Ουκρανία και θα μπορούσε να γίνει νόμος ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Τους τελευταίους μήνες Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία για τη δημοτικότητα του TikTok στους νέους.

Ισχυρίζονται ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία του TikTok Bytedance είναι υποταγμένη στο Πεκίνο – κατηγορίες που έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Η νομοθεσία για το TikTok συμπεριλήφθηκε σε ένα πακέτο, που εγκρίθηκε από τους νομοθέτες, το οποίο θα στείλει 61 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και χρήματα για το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε πρώτα για το μέλλον του TikTok – με 360 κατά 58 ψήφους υπέρ του ενημερωμένου νομοσχεδίου εκποίησης ή απαγόρευσης.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα και προηγουμένως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι θα υπογράψει τη νομοθεσία.

Εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, η Bytedance θα έχει στη διάθεσή της εννέα μήνες για να πουλήσει το μερίδιό της – με πιθανή παράταση τριών μηνών ενώ η πώληση είναι σε εξέλιξη – διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση.

Εκπρόσωπος του TikTok κατήγγειλε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «θα καταπατήσει τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα καταστρέψει επτά εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα κλείσει μια πλατφόρμα που συνεισφέρει 24 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ ετησίως».

Το TikTok είπε ότι η ByteDance «δεν είναι πράκτορας της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας». Και η ByteDance επιμένει ότι δεν είναι κινεζική εταιρεία, επισημαίνοντας τις πολλές παγκόσμιες επενδυτικές εταιρείες που κατέχουν το 60% της.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε τον Μάρτιο να δώσει στην ByteDance έξι μήνες για να πουλήσει το TikTok σε μη Κινέζους ιδιοκτήτες ή να αποκλειστεί η εφαρμογή στις ΗΠΑ – αλλά εξακολουθεί να εκκρεμεί η έγκριση της Γερουσίας αυτού του νομοσχεδίου.

Ιδρύμένη το 2012 από Κινέζους επιχειρηματίες, η ByteDance σημείωσε για την πρώτη της επιτυχία με την εφαρμογή σύντομων βίντεο Douyin στην Κίνα. Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το TikTok, μια διεθνή έκδοση.

Η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύτηκε στην Κίνα αλλά απέκτησε ένα δισεκατομμύριο χρήστες μέσα σε πέντε χρόνια.

Τώρα διευθύνεται από μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με έδρα το Λος Άντζελες και τη Σιγκαπούρη, αλλά ουσιαστικά ανήκει στην ByteDance.

Ενώ οι ιδρυτές της κατέχουν μόνο το 20% της ByteDance, είναι το μερίδιο ελέγχου στην εταιρεία. Περίπου το 60% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών εταιρειών όπως η General Atlantic, η Susquehanna και η Sequoia Capital.

Το υπόλοιπο 20% ανήκει σε υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Τρία από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι Αμερικανοί.

Ωστόσο, η κυριαρχία του Πεκίνου στις ιδιωτικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια ανησυχεί τις ΗΠΑ σχετικά με τον έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην ByteDance και στα δεδομένα που κατέχει.

Η Κίνα απέρριψε αυτές τις ανησυχίες ως αμερικανική παράνοια και προειδοποίησε ότι η απαγόρευση του TikTok «αναπόφευκτα θα έχει συνέπειες για τις ΗΠΑ».

Από το 2022, το TikTok δρομολογεί όλα τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ μέσω του τεχνολογικού κολοσσού Oracle που εδρεύει στο Τέξας για να αντιμετωπίσει προβλήματα ασφάλειας.

Το TikTok έχει τονίσει ότι τα δεδομένα των ΗΠΑ θα περιφραχθούν και θα αποθηκευτούν σε διακομιστές Oracle στις ΗΠΑ.

Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία του Σαββάτου, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Raja Krishnamoorthi – συν-συγγραφέας του νομοσχεδίου – είπε στο πρόγραμμα World Business Report του BBC ότι θέλουν η εφαρμογή να συνεχιστεί.

«Νομίζω ότι έχει ακόμα πολύ καλό περιεχόμενο», είπε. «Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο ή τη λειτουργία μιας αντίπαλης χώρας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα