ΑΘΗΝΑ
04:49
|
04.05.2024
Κατέρρευσαν οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA και οι ισχυρισμοί πως υπάλληλοί της στη Γάζα συμμετείχαν σε επιθέσεις της Χαμάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά αποφάνθηκε σήμερα πως είναι αβάσιμες οι αιτιάσεις του Ισραήλ σε βάρος της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, καθώς οι ισραηλινές αρχές δεν κατάφεραν να παρουσιάζουν αποδεικτικά στοιχεία ώστε να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους.

Η ανακοίνωση της επιτροπής τονίζει πως η οργάνωση αρωγής UNRWA έχει ισχυρό πλαίσιο λειτουργίας που διασφαλίζει την τήρηση κριτηρίων και αρχών «ανθρωπιστικής ουδετερότητας».

Η επιτροπή ανεξάρτητων  ειδικών συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο, περίπου ένα μήνα αφότου το Ισραήλ κατηγόρησε 12 υπαλλήλους της UNRWA στη Γάζα ότι ήταν μέλη της Χαμάς και συμμετείχαν στις επιθέσεις της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Ένα μήνα μετά, το Μάρτιο του 2024, το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως ήταν «450» οι υπάλληλοι της UNRWA που συμμετείχαν σε «στρατιωτικές επιχειρήσεις τρομοκρατικών ομάδων στη Γάζα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αποδέχθηκε τις συστάσεις της επιτροπής ειδικών καλώντας όλες τις χώρες να δράσουν ανάλογα και να επαναλάβουν την χρηματοδότηση της UNRWA, επισημαίνοντας πως η οργάνωση είναι άκρως απαραίτητη για τη ζωή των Παλαιστινίων προσφύγων και εκτοπισμένων στη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ των χωρών που έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση της οργάνωσης είναι οι ΗΠΑ που ήταν ως πρότινος από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες.

Γκουτέρες: Αποδέχθηκε τις συστάσεις της αξιολόγησης για την UNRWA- «Ισχυρό»  το πλαίσιο ουδετερότητας, κάποια ζητήματα επιμένουν

Οι αναπόδεικτες αιτιάσεις του Ισραήλ εντάσσονται σε ένα πλαίσιο προσπαθειών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για «εκσυγχρονισμό» ή κατάργηση της  UNRWA με απώτερο στόχο την αποτροπή οιασδήποτε μελλοντικής κουβέντας για την επιστροφή Παλαιστινίων προσφύγων σε κατεχόμενα εδάφη από το Ισραήλ σε πιθανή διαπραγμάτευση για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Ποια είναι η UNRWA

Η UNRWA ιδρύθηκε στο τέλος του Δεκεμβρίου 1949 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο που ξέσπασε αμέσως με την ίδρυση του Ισραήλ, τον Μάιο 1948.

Αποστολή της ήταν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που είχαν καταγραφεί στην ζώνη επιχειρήσεων της υπηρεσίας, «εν αναμονή μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την κατάστασή τους».

Παλαιστίνιες μαθήτριες σε σχολείο της UNRWA

Εξαιτίας της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή διέφυγαν από εκεί από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 1948, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Οι άνθρωποι αυτοί, και οι απόγονοί τους, έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα και η UNRWA είναι ο εγγυητής αυτού του διεθνούς καθεστώτος, στα παλαιστινιακά εδάφη, στον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία, όπου βρίσκονται Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα