ΑΘΗΝΑ
23:12
|
04.05.2024
Η Τουρκία σχεδιάζει μια νέα επιδρομή κατά των μαχητών του PKK την άνοιξη και έχει ζητήσει τη συνεργασία του ιρακινού στρατού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Ιράκ βρίσκεται από τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Ιράκ, για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 10 χρόνια.

Στόχος της επίσκεψης είναι ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, υπογράφοντας μια σειρά συμφωνιών που καλύπτουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και το εμπόριο, αλλά και η συνεργασία των δύο χωρών, αναφορικά με την «καταπολέμηση» των Κούρδων μαχητών του PKK.

Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν είναι η πρώτη από έναν Τούρκο ηγέτη από το 2011 και ακολουθεί χρόνια ασταθών σχέσεων μεταξύ των χωρών, καθώς η Άγκυρα έχει εντείνει τις διασυνοριακές επιχειρήσεις της εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που έχουν βάσεις στο ορεινό βόρειο Ιράκ, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Το Ιράκ έχει δηλώσει ότι τέτοιες επιχειρήσεις παραβιάζουν την κυριαρχία του και έχουν σκοτώσει πολίτες, αλλά η Τουρκία λέει ότι πρέπει να προστατευτεί από το PKK, το οποίο η ίδια, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».

Η Τουρκία σχεδιάζει μια νέα επιδρομή κατά των μαχητών του PKK, την άνοιξη και έχει ζητήσει τη συνεργασία του ιρακινού στρατού, με τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου επιχειρήσεων, καθώς και να αναγνωρισθεί από το Βαγδάτη ότι το PKK αποτελεί απειλή για την Τουρκία.

Το Ιράκ άρχισε πέρυσι ένα πρόγραμμα αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε «πέρασμα», που θα συνδέει την Ασία και την Ευρώπη.

Επίσης, η Βαγδάτη επιδιώκει μια συμφωνία για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο υδάτων από τον Τίγρη και τον Ευφράτη, τους δύο ποταμούς που πηγάζουν από την Τουρκία και αποτελούν την κύρια πηγή γλυκού νερού του Ιράκ, που μαστίζεται από την ξηρασία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα