ΑΘΗΝΑ
01:17
|
08.05.2024
Η φωτιά στην μεγαλύτερη χωματερή του Νέου Δελχί που θυμίζει βουνό απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα τοξικά αέρια-δηλητήριο.
Από την πυρκαγιά στη χωματερή Γκαζιπούρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ισχυρή έκρηξη «υγειονομικής» βόμβας ισοδυναμεί η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε από το πρωί της Κυριακής στις 5.00 π.μ. (τοπική ώρα) στη μεγάλη χωματερή Ghazipur που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Ινδίας, Νέο Δελχί.

Η πυρκαγιά αποτεφρώνει εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων κάθε λογής σε βουνά από σκουπίδια σε χώρο που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και ο δήμαρχος Σέλι Ομπερόι είχαν διαβεβαιώσει πως θα καθάριζαν από τον Δεκέμβριο του 2023, μετά την άλλη μεγάλη φωτιά που είχε εκδηλωθεί στην ίδια περιοχή στις 12 Ιουνίου 2023.

Η φωτιά πυροδότησε αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και της δημάρχου της πρωτεύουσας, Σέλι Ομπερόι, που εξελέγη με το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Aam Aadmi» που ιδρύθηκε το 2012 με αίτημα την «καταπολέμηση της διαφθοράς».

Στελέχη των δύο κομμάτων αντάλλαξαν σήμερα κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για την νέα «έκρηξη» της υγειονομικής βόμβας στην τεράστια χωματερή.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στο Δελχί, Βιρέντρα Σακντιβά, μετέβη στο χώρο της πυρκαγιάς εκτοξεύοντας πυρά στον δήμαρχο της πόλης θυμίζοντας πως εξελέγη τον Δεκέμβριο του 2022 με βασικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία να απομακρύνει την χωματερή από την περιοχή, αλλά αντί να γίνει αυτό «στον ίδιο χώρο φύτρωσε και άλλη».Ο ίδιος επισήμανε τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που προκαλεί η καύση τοξικών ουσιών και η απελευθέρωσή τους στην ατμόσφαιρα.

Στην περιοχή έφθασε η δήμαρχος Νέου Δελχί που υποσχέθηκε πως θα διενεργηθεί έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, τονίζοντας πως τα «αίτια δεν είναι φυσικά» και πως υπάρχει «σαφώς διαφθορά πίσω από τη φωτιά». «Θα γίνει έρευνα και θα ληφθούν μέτρα κατά των υπευθύνων» είπε.

Η χωματερή στο Γκαζιπούρ άρχισε  να δημιουργείται το 1984 σε μία έκταση περίπου 70 εκταρίων και είναι η πιο παλιά και η μεγαλύτερη στην πρωτεύουσα της Ινδίας.  Υποτίθεται πως θα έκλεινε το 2002 αλλά έκτοτε όχι μόνον δεν έκλεισε αλλά δέχθηκε πολλαπλούς τόνους σκουπιδιών φθάνοντας το 2017 σε ύψος τα…50 μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κατολίσθηση απορριμμάτων που προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Το 2019 η χωματερή στο Γκαζιπούρ έφτασε τα 65 μέτρα ύψος.

Η νέα δημοτική αρχή που ανέλαβε τη διοίκηση τη πόλης του Δελχί μετά τις τοπικές εκλογές το Δεκέμβρη του 2022 συγκρότησε επιτροπή διαβεβαιώνοντας πως θα την απομακρύνει ως τον Δεκέμβριο του 2023, δίχως αποτέλεσμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα