Ξέραμε για την διπλωματία των σεισμών. Ήρθε η ώρα να μάθουμε και για τη διπλωματία του πιτόγυρου…
Ο 68χρονος Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ στη διάρκεια της πρώτης του επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία, σήκωσε τα μανίκια ψηλά, και άρχισε δουλειά σε σουβλατζίδικο καταφέρνοντας μετά από πολλές προσπάθειες να φτιάξει μόνος του ένα πιτόγυρο.
Η δήλωση που έκανε δεν θα μείνει στα βιβλία της Ιστορίας σαν «ρήσεις μεγάλων ανδρών» αλλά στα ανέκδοτα της γερμανο-τουρκικής διπλωματίας του κεμπάμπ…
«Το κεμπάπ», είπε ο Γερμανός Πρόεδρος, «είναι σύμβολο για το πόσο μεγάλωσαν μαζί η Τουρκία και η Γερμανία».
Σε κάθε περίπτωση ο Στανμάγιερ δικαίωσε την καλή φήμη των Γερμανών στην οργάνωση καθώς πριν καν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη φρόντισε να πάρει μαζί του όλα τα χρειαζούμενα, τουτέστιν: ένα κατεψυγμένο γύρο 60 κιλών και τον ιδιοκτήτη του διάσημου κεμπατζίδικου στο Βερολίνο «Χισάρ», Αρίφ Κέλες.
Ο Στανμάγιερ πάντως δεν περιορίστηκε στο πιτόγυρο. Φρόντισε να στείλει «πολιτικά μηνύματα» στον Πρόεδρο Ερντογάν που παραμένει από τους πιο στενούς συμμάχους της Γερμανίας συναντώντας πρώτα-πρώτα τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Αύριο, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν, οπότε φανταζόμαστε πως δεν θα παινέψει τις ικανότητές του στο πιτόγυρο αλλά θα θίξει «έξω-έξω» άλλα ζητήματα «πολιτικά» και δη όσα αγγίζουν τις βαθιές τσέπες των Γερμανών βιομηχάνων.
Αυτό πάντως που οδήγησε τον Σταϊνμάγερ στην Τουρκία δεν ήταν ούτε το κεμπάμπ, ούτε ο Ιμάμογλου αλλά η 100ή επέτειος των γερμανοτουρκικών σχέσεων, που παραμένουν έκτοτε στενές λόγω των κατά καιρούς αμοιβαίων οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων.
Δεν μπορείς να ξεφύγεις από την Παλαιστίνη…
Πάντως, εδώ που τα λέμε, η επίσκεψη του Στανμάγιερ στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν εντελώς «ανέφελη». Η επιλογή της Γερμανίας να κάνει τα στραβά μάτια στα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε τους Τούρκους πολίτες που εκφράζουν με κάθε αφορμή τα φιλοπαλαιστινιακά συναισθήματά τους.
Κάποιοι εξ αυτών τον «υποδέχθηκαν» στον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό Σιρσκεσί της Κωνσταντινούπολης από όπου έφευγαν από τη δεκαετία του 1960 εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι μετανάστες, με παλαιστινιακές σημαίες και συνθήματα φωνάζοντας: «Δολοφόνοι Γερμανοί».
Όπως αποδείχθηκε, τελικά, δεν μπορείς να τα λύσεις όλα με ένα κεμπάμπ. Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει τα όριά της…