ΑΘΗΝΑ
09:10
|
06.05.2024
Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες για τις πρώτες από μια σειρά εκλογών που θα κρίνουν, μεταξύ άλλων, και την πορεία ένταξης στην Ε.Ε.
Προς δεύτερο γύρω, μαζί με τις βουλευτικές, στις 8 Μαΐου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία για τις πρώτες από μια σειρά εκλογών που θα κρίνουν, μεταξύ άλλων, και την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών έρχεται εν μέσω διετούς αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της γειτονικής Βουλγαρίας που εμποδίζει την πορεία προς την ένταξη στην Ε.Ε. καθώς οι σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων είναι τεταμένες εδώ και χρόνια με έντονες διαμάχες για τις παρόμοιες γλώσσες και ιστορία των δύο χωρών.

Η Σόφια αρνήθηκε να υποστηρίξει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών μεταξύ των Σκοπίων και της Ε.Ε. έως ότου η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίσει συνταγματικά τη μικρή  βουλγαρική μειονότητά της, κάτι που ο πρόεδρος Στέβο Πεντάροφσκι και οι κυβερνώντες κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SDSM) είναι έτοιμοι να κάνουν, αλλά δεν έχουν τους συσχετισμούς για να το περάσουν από την Βουλή.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE αρνείται να υποχωρήσει, λέγοντας ότι τυχόν συνταγματικές αλλαγές μπορεί να επέλθουν μετά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., μια στάση που η κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι ρεαλιστική.

Ο πρώτος γύρος της προεδρικής ψηφοφορίας θέτει τις δύο αντίθετες απόψεις στους ψηφοφόρους, με τον Πενταρόφσκι να κινδυνεύει να υποστεί ήττα από την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Νταβκόβα, η οποία υποστηρίζεται από το δεξιό VMRO-DPMNE και προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 26% έναντι 16% του Πενταρόφσκι.

Επτά οι υποψήφιοι, δύο οι επκρατέστεροι

Αυτοί οι δύο, γνώριμοι και από τις προεδρικές του 2019, αντίπαλοι φέρονται να είναι οι κυρίαρχοι μεταξύ των επτά υποψηφίων με όλες τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δεύτερο εκλογικό γύρω στις 8 Μαΐου, την ίδια ημέρα με τις βουλευτικές εκλογές, με την στήριξη των υπολοίπων υποψηφίων και κυρίως την στάση των Αλβανών ψηφοφόρων που αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος να είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Ο 60χρονος Στέβο Πεντάροφσκι έχει απήχηση στους Αλβανούς ψηφοφόρους και μπορεί να ελπίζει στην επανεκλογή του εάν ψηφιστεί μαζικά από αυτούς στον δεύτερο γύρο.

Ο Πεντάροφσκι και το SDSM έχουν δεσμευτεί να ξεκλειδώσουν τις τελματωμένες συνομιλίες με την Ε.Ε. «Προτεραιότητα του νέου κοινοβουλίου θα είναι η υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών και αναμένω ότι αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές», τονίζει.

Η Νταβκόβα και το VMRO-DPMNE από την πλευρά τους υπογραμμίζουν ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θα πιεστεί για το θέμα. «Μόνο η ενότητα μπορεί να μας σπρώξει μπροστά… και να μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι», τόνισε η συνταξιούχος καθηγήτρια της Νομικής και πρώην βουλευτής σε συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα