ΑΘΗΝΑ
03:57
|
05.05.2024
Η Πρόεδρος της Δημοκρατία τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις είναι σε «άριστο επίπεδο» προσθέτοντας πως Ελλάδα και Χιλή συνεργάζονται «αρμονικά».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το Χιλιανό ομόλογό της
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Μουσείο Μνήμης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Σαντιάγο της Χιλής μετέβη σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο περιοδείας στη Λατινική Αμερική που ξεκίνησε στην αρχή της βδομάδας επισκεπτόμενη την Ουρουγουάη.

Η Σακελλαροπούλου, που ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Χιλιανού ομολόγου της, Γκάμπριελ Μπόριτς, επέλεξε να προσφέρει στο Μουσείο μία φωτογραφία από το Αρχείο Αντιδικτατορικής Νεολαίας του Μανώλη Νταλούκα, στην οποία απεικονίζονται οι φοιτητές να διαδηλώνουν, μία από τις μέρες της κατάληψης του Πολυτεχνείου, στην κεντρική του πύλη.

Σε αυτήν, μαζί με το σύνθημα «Κάτω η χούντα» είναι γραμμένο το όνομα του Προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Νωρίτερα, φθάνοντας στη Χιλή μετά την θερμή τελετή υποδοχής και την κατάθεση στεφάνου, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Χιλιανός Πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς, συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο La Moneda και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Χιλιανό ομόλογό της για την θερμή υποδοχή και υπογράμμισε ότι η επίσκεψή της «είναι η πρώτη Έλληνα Προέδρου στη Λατινική Αμερική και ειδικότερα στην Χιλή, χώρα γενναίων ηγετών και ένδοξων ποιητών, στη γη που γέννησε, μεταξύ άλλων σπουδαίων ανδρών και γυναικών, την Γκαμπριέλα Μιστράλ και βεβαίως τον Πάμπλο Νερούδα, που τόσο ενέπνευσε τους νέους της δικής μου γενιάς και τραγουδήθηκε από τον κόσμο, με τη μουσική του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη».

Η ίδια εκτίμησε πως οι διμερείς σχέσεις είναι σε «άριστο επίπεδο», προσθέτοντας πως Ελλάδα και Χιλή συνεργάζονται «αρμονικά» με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, σε τομείς όπως η πολιτική, η οικονομία, η ενέργεια, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

Ευχαρίστησε ακόμη δημόσια τον Πρόεδρο Μπόριτς για την υποστήριξη της Χιλής στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, καθώς και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-30.

Ως προς το Κυπριακό ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Χιλής για τη στάση αρχών που τηρεί η χώρα του, καθώς και για την ουσιαστική συνεισφορά της Χιλής στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα