ΑΘΗΝΑ
17:09
|
06.05.2024
Υποστηρίζουν πως, μέσω Ρουάντας, η εταιρεία προμηθεύεται ορυκτά «βουτηγμένα στο αίμα του λαού του Κονγκό».
Σεξουαλική βία, ένοπλες επιθέσεις και εκτεταμένη διαφθορά σε τοποθεσίες που παρέχουν ορυκτά στην Apple.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά της Apple στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατηγορώντας τον τεχνολογικό γίγαντα ότι χρησιμοποιεί για την κατασκευή προϊόντων της ορυκτά που προμηθεύεται παράνομα από την αφρικανική χώρα και τα οποία είναι «βουτηγμένα στο αίμα του λαού του Κονγκό».

Μέσω δικηγόρων η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) από την οποία προέρχεται πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου, ορυκτού απαραίτητου για την κατασκευή μπαταριών, έστειλε επίσημη ειδοποίηση στην Apple κατηγορώντας την ότι αγοράζει ορυκτά που μεταφέρονται λαθραία από τη ΛΔΚ στη γειτονική Ρουάντα, όπου ξεπλένονται και «ενσωματώνονται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

Σε επαφή με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, η Apple France ανέφερε ότι μελετά τα στοιχεία που έθεσαν στην διάθεσή της οι δικηγόροι της αφρικανικής χώρας, προκειμένου να μπορέσει αν απαντήσει, τονίζοντας ότι σε πρώτη φάση δεν βρίσκει καμία λογική βάση στις κατηγορίες.

Η πλούσια σε ορυκτά περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της ΛΔΚ έχει πληγεί από βία από τους περιφερειακούς πολέμους στη δεκαετία του 1990, με τις εντάσεις να αναθερμαίνονται στα τέλη του 2021, όταν οι αντάρτες του Κινήματος (M23) της 23ης Μαρτίου άρχισαν να ανακαταλαμβάνουν εδάφη.

Η ΛΔΚ, ο ΟΗΕ και δυτικές χώρες κατηγορούν τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει ομάδες ανταρτών, συμπεριλαμβανομένου του M23, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους τεράστιους ορυκτούς πόρους της περιοχής, έναν ισχυρισμό που το Κιγκάλι αρνείται.

«Η Apple πούλησε τεχνολογία κατασκευασμένη με ορυκτά που προέρχονται από μια περιοχή της οποίας ο πληθυσμός καταστρέφεται από σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζουν οι δικηγόροι της ΛΔΚ, κάνοντας λόγο για σεξουαλική βία, ένοπλες επιθέσεις και εκτεταμένη διαφθορά σε τοποθεσίες που παρέχουν ορυκτά στην Apple.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ απέρριψε μια αγωγή που στόχευε την Apple, την Google, την Tesla και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες σχετικά με καταγγελίες για παιδική εργασία στην εξόρυξη κοβαλτίου στη ΛΔΚ.

Παρά το γεγονός ότι οι ενάγοντες είχαν νομική υπόσταση, το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι δεν πληρούσαν τα απαραίτητα νομικά κριτήρια για να προχωρήσουν στις αξιώσεις τους κατά των εταιρειών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Φρίντριχ Μερτς: Το CDU είναι εδώ και θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα

Βέλγιο: Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ της Παλαιστίνης

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα