ΑΘΗΝΑ
17:30
|
06.05.2024
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε τους δυτικούς συμμάχους να μην εξαρτώνται ούτε από την Κίνα, ούτε από τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεκίνο «πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία, αν θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε επίσκεψή του στο Βερολίνο, την ώρα που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται στο Πεκίνο για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης, ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υποστήριξε ότι η βοήθεια του Πεκίνου ήταν ζωτικής σημασίας για την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας, καθώς ενίσχυε την πολεμική οικονομία της Ρωσίας, προσφέροντάς της τεχνολογία αιχμής.

«Πέρυσι, η Ρωσία εισήγαγε το 90% της μικροηλεκτρονικής της από την Κίνα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πυραύλων, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών. Η Κίνα εργάζεται επίσης για να παρέχει στη Ρωσία βελτιωμένες δορυφορικές δυνατότητες και απεικόνιση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Κίνα λέει ότι θέλει καλές σχέσεις με τη Δύση. Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο συνεχίζει να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν μπορούν να τα έχουν και τα δύο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε τους δυτικούς συμμάχους να μην εξαρτώνται, ούτε από την Κίνα, ούτε από τη Ρωσία.

«Στο παρελθόν, κάναμε το λάθος να εξαρτηθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», τόνισε. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το λάθος με την Κίνα. Ανάλογα με τα χρήματα, τις πρώτες ύλες , τις τεχνολογίες- οι εξαρτήσεις μας κάνουν ευάλωτους».

Η Κίνα έχει ενισχύσει τους εμπορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις και στις δύο χώρες, αλλά ιδιαίτερα στη Μόσχα.

Το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας έφτασε στα 240,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 26,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι κινεζικές αποστολές στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 46,9% το 2023, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 13%.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χτύπημα στην χώρα με Βρετανικά όπλα θα απαντηθεί με χτύπημα σε βρετανική βάση.

Επίθεση στην Ράφα: Καταδικάζουν διεθνείς αξιωματούχοι

Γεραπετρίτης: Πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στην Ράφα

Ιρανός Πρόεδρος: Καμιά ανοχή στη σιωνιστική και αντεπαναστατική αποσταθεροποίηση του Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα