ΑΘΗΝΑ
17:00
|
21.06.2024
Ο Ισημερινός ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να κρίνει ότι το Μεξικό παραβίασε το διεθνές δίκαιο παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις του.
Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Διεθνές Δικαστήριο προσέφυγε σήμερα η κυβέρνηση του Ισημερινού (Εκουαδόρ) κατηγορώντας το Μεξικό για παραβίαση των «διεθνών υποχρεώσεών της» μετά τη χορήγηση ασύλου στον πρώην Αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισημερινού αναφέρεται πως υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο (CIJ) «λόγω της συμπεριφοράς του Μεξικού από τις 17 Δεκεμβρίου 2023», όταν δηλαδή ο Γκλας κατέφυγε στη μεξικάνικη πρεσβεία στο Κίτο.

Στις αρχές Απριλίου η αστυνομία του Ισημερινού εισέβαλε στην πρεσβεία του Μεξικού για να συλλάβει τον πρώην αντιπρόεδρο, ο οποίος έχει καταδικαστεί δύο φορές για διαφθορά και τώρα εκκρεμεί σε βάρος του άλλη έρευνα για το ίδιο αδίκημα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και μια διπλωματική κρίση μεταξύ Κίτο και Πόλης του Μεξικού.

Ο Ισημερινός ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να κρίνει ότι το Μεξικό παραβίασε το διεθνές δίκαιο παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις του.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του αριστερού προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-17) είχε μόλις λάβει άσυλο από το Μεξικό όταν συνελήφθη.  Πλέον κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Γκουαγιακίλ.

Έκτοτε, το Μεξικό διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με τον Ισημερινό.

Προσέφυγε επίσης στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Χάγη, καταγγέλλοντας την καταπάτηση της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 που διέπει τις διπλωματικές σχέσεις και κατοχυρώνει το απαραβίαστο των χώρων των διπλωματικών αποστολών.

Αύριο (Τρίτη) το CIJ θα ακούσει τα επιχειρήματα των δύο χωρών στο πλαίσιο της προσφυγής που κατέθεσε το Μεξικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σλοβακία: Υπόλογη για προδοσία η προηγούμενη κυβέρνηση για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Έτσι θα είναι το (Euro)pride κι άμα γουστάρετε!

ΑΚΕΛ: Tο συμφέρον της Κύπρου επιτάσσει καμιά εμπλοκή στον ισραηλινό πόλεμο

Επιτροπή ΟΗΕ: Στοχοποίηση αμάχων, εξόντωση και σεξουαλική βία κατά Παλαιστινίων, διαπράττει το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα