ΑΘΗΝΑ
15:33
|
16.05.2024
Συμμετοχή στο μέλλον της Αϊτής διεκδικούν οι αρχηγοί συμμοριών που έχουν μερίδιο ευθύνης για το χάος της βίας και της ανομίας στην χώρα.
Συμμορίες ενόπλων στο Πορτ Ο Πρενς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δημοσιογράφοι του CNN είχαν την «ευκαιρία» «ξενάγησης» στο «προπύργιο» του 37χρονου επικεφαλής της εγκληματικής συμμορίας «Kraze Baryé» , Vitel’Homme Innocent (Βιτέλ Λ’ομ Ινοσάντ) στο Πορτ Ο Πρενς, που παραμένει εδώ και χρόνια παραδομένο στο χάος και την ανομία ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Vitel’Homme Innocent

Ο Vitel’Homme Innocent που είναι στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων του FBI και είναι επικηρυγμένος με 2 εκατομμύρια δολάρια, κατηγορείται μαζί με άλλους για την αποσταθεροποίηση της Αϊτής.

Ωστόσο με την πρόσκληση που απηύθυνε σε συνεργείο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου προσπάθησε να προβάλλει διαφορετική «εικόνα» ενός «ισχυρού» κακοποιού περιτριγυρισμένου από ένοπλη φρουρά μασκοφόρων που έχει επιρροή μεταξύ άλλων κακοποιών προτάσσοντας σαν απάντηση στο σημερινό χάος το λεγόμενο Viv Ansanm: που στα κρεολικά σημαίνει: «Ζούμε μαζί».

Το ρεπορτάζ του CNN περιγράφει αρχικά με λεπτομέρειες την έπαυλη σε στιλ ροκοκό που έχει καταλάβει η συμμορία, αναφέροντας πως ο αρχηγός της συμμορίας τους οδήγησε στα ενδότερα μιλώντας τους για «το μέλλον» και το παρελθόν μίας Αϊτής που αποκαλούνταν παλιά «το μαργαριτάρι των Αντιλλών».

Μέλη της συμμορίας Kraze Baryé

Ο Ινοσάντ, που έχουν επιβληθεί σε βάρος του από τον ΟΗΕ κυρώσεις για εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ καταζητείται από την αστυνομία της χώρας του για απαγωγές, φόνους, βιασμούς, κλοπές και καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες για φόνους, εμπρησμούς, βιασμούς και απαγωγές της δικής του και άλλων συμμοριών στην Αϊτή, κάνοντας λόγο για «λάθη».

Παρουσίασε τις πολύνεκρες συγκρούσεις σαν «παράπλευρες απώλειες»  ρίχνοντας την ευθύνη στη δράση της αστυνομίας, κατηγορώντας την πως αρνείται τον «διάλογο».

Υποστήριξε πως το μόνο για το οποίο μετανιώνει είναι η «εμπλοκή του με την πολιτική» και πως το όνειρό του είναι να απαλλαχθεί η Αϊτή από τους ολιγάρχες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας.

Επέκρινε το μεταβατικό Κυβερνητικό Συμβούλιο που τις επόμενες μέρες αναμένεται να διορίσει νέο πρωθυπουργό μετά την παραίτηση του Αριέλ Ανρί, λέγοντας πως ήρθε η ώρα «να αποχωρήσει η παλιά πολιτική ελίτ».

Υποστήριξε πως φταίνε οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι που κάνουν λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών λέγοντας: «Δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές ή εξαγωγές, αλλά εδώ υπάρχουν όπλα παντός είδους. Δεν ξεμένουμε από σφαίρες. Πώς φθάνουν λοιπόν τόσα όπλα σε μας;»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μενίδι: Συνελήφθη ο φερόμενος γυναικοκτόνος-«Ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά» (upd)

Βίντεο: Ο δήμαρχος Περάματος καταβρέχει το βιος οικογένειας Ρομά

Θανατηφόρο τροχαίο με Έλληνες στην Τουρκία- Μια γυναίκα νεκρή

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε στοιχεία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα