ΑΘΗΝΑ
15:32
|
17.05.2024
Τοπικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης Tolo ανέφερε ότι το τέμενος ανήκει στη μειονότητα των Σιιτών.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι νεκροί είναι ο απολογισμός της επίθεσης σε τέμενος στην επαρχία Χαράτ του Δυτικού Αφγανιστάν, όπου εισέβαλε άγνωστος ένοπλος πυροβολώντας αδιακρίτως εναντίον πιστών, σύμφωνα με τις Αρχές.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, Αμπντουλ Μτέν Κανί, «ένας άγνωστος ένοπλος πυροβόλησε κατά πολιτών πιστών σε ένα τζαμί» περίπου στις 21:30, τοπική ώρα, τη Δευτέρα στην πόλη Αντισέκ της περιοχής Γκουζαρά, στην επαρχία Χεράτ. «Έξι πολίτες σκοτώθηκαν και ένας πολίτης τραυματίστηκε», έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ νωρίς το πρωί της Τρίτης, με άλλες πηγές να αναφέρουν πως μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ένας ιμάμης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Bakhtar έδωσε τον ίδιο αριθμό νεκρών, ενώ το τοπικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης Tolo ανέφερε ότι το τέμενος ανήκει στη μειονότητα των Σιιτών του Αφγανιστάν.

Αν και καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την επίθεση, το περιφερειακό τμήμα του ISIL (ISIS) αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν και έχει πλήξει επανειλημμένα σιιτικές κοινότητες.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες από τότε που επέστρεψε στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, αλλά οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν κάνει και πολλά για να εκπληρώσουν αυτή την υπόσχεση.

Οι νέοι ηγέτες της Καμπούλ ισχυρίζονται ότι έχουν εξαλείψει το Ισλαμικό Κράτος από το Αφγανιστάν και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις υποδείξεις ότι η οργάνωση έχει βρει ασφαλές καταφύγιο στη χώρα μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Μια έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο ανέφερε ότι υπήρξε μείωση των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν λόγω των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών των Ταλιμπάν. Αλλά η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το ISIL εξακολουθεί να διατηρεί σημαντική ικανότητα στρατολόγησης στη χώρα και «την ικανότητα να προβάλλει ως απειλή στην περιοχή και πέρα από αυτήν».

Η πιο πολύνεκρη επίθεση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος από την κατάληψη των Ταλιμπάν ήταν το 2022, όταν τουλάχιστον 53 άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων 46 κοριτσιών και νεαρών γυναικών – σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε εκπαιδευτικό κέντρο σε μια σιιτική συνοικία της Καμπούλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ίλιον: Η μητέρα επέστρεψε τα τέσσερα παιδιά της στη δομή

Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στον γυναικοκτόνο

Πέρασε ψήφισμα κατά της προέδρου του Κολούμπια για την καταστολή των κινητοποιήσεων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή 19 Μαΐου λόγω του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα