ΑΘΗΝΑ
19:43
|
17.05.2024
Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών, ενώ υπήρξαν και αναφορές για χρήση λαστιχένιων σφαιρών.
Συλλήψεις φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφοδο πραγματοποίησε η αστυνομία στο πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια, στην πόλη Ρίτσμοντ, με στόχο να διαλύσουν με βία και χημικά το πλήθος των φοιτητών που διαμαρτύρονταν κατά του πολέμου που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσιογράφοι του ABC8News ανέφεραν ότι «εκατοντάδες» αστυνομικοί κατέφθασαν στο σημείο, απέκλεισαν τους διαδηλωτές προς τη βιβλιοθήκη, γκρέμισαν τις σκηνές και έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών, ενώ υπήρξαν και αναφορές για χρήση λαστιχένιων σφαιρών από μεριάς της αστυνομίας.

Η διαμαρτυρία είχε ξεκινήσει το ίδιο πρωί, στα γρασίδια έξω από τη βιβλιοθήκη της πανεπιστημιούπολης, με τους διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ υπέρ της Παλαιστίνης, να στήνουν σκηνές και να φωνάζουν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Ωστόσο, μετά τις 7:30 μ.μ. τοπική ώρα, η ηγεσία του πανεπιστημίου έστειλε προειδοποίηση ότι η αστυνομία είχε φτάσει στο σημείο, λόγω μιας «βίαιης» διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη. Πλάνα κινητού τηλεφώνου από τη σκηνή έδειξαν αστυνομικούς του τμήματος του Ρίτσμοντ με ασπίδες και αντιασφυξιογόνες μάσκες, αλλά και αξιωματικούς της αστυνομίας της Πολιτείας της Βιρτζίνια να επιτίθενται στους φοιτητές, ορισμένοι από τους οποίους έστησαν αυτοσχέδιο οδόφραγμα και πέταξαν μπουκάλια με νερό.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «παρείχε με σεβασμό επανειλημμένα ευκαιρίες στα εμπλεκόμενα άτομα –πολλά από τα οποία δεν ήταν φοιτητές– να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και να φύγουν. Όσοι δεν έφυγαν υπόκεινται σε σύλληψη για παράβαση».

Το σωματείο VCU, το οποίο εκπροσωπεί το διδακτικό προσωπικό της πανεπιστημιούπολης, φοιτητές και εργαζόμενους, καταδίκασε την εισβολή της αστυνομίας με μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . «Η αποστολή αστυνομικών δυνάμεων κατά μιας ειρηνικής διαδήλωσης αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των φοιτητών και των πιο βασικών αρχών της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης», ανέφερε η ένωση.

Σε μεταγενέστερη δήλωση , το σωματείο πρόσθεσε, «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση οπλισμού, δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού ή όπλων κατά των μαθητών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παρουσία αυτών των μέσων βίας στην πανεπιστημιούπολη μας».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Disiecta Membra #13: Το «Λυξόνταρμα» ή «Of Mice and Men»

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ποινικές διώξεις σε οκτώ στελέχη για τη συντήρηση των τρένων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα