ΑΘΗΝΑ
18:10
|
17.05.2024
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν πλήρως την πολιτική τους βούληση για επίτευξη συμφιλίωσης, μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιν Τζιάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Πεκίνο βρέθηκαν αντιπροσωπίες των παλαιστινιακών κινημάτων Φατάχ και Χαμάς, ώστε να πραγματοποιήσουν «βαθιές και ειλικρινείς συνομιλίες για την προώθηση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

«Εκπρόσωποι του Κινήματος Εθνικής Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης και του Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης ήρθαν πρόσφατα στο Πεκίνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λιν Τζιάν, σε σημερινή ανακοίνωση.

«Οι δύο πλευρές εξέφρασαν πλήρως την πολιτική τους βούληση για επίτευξη συμφιλίωσης μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, συζήτησαν πολλά θέματα και σημείωσαν θετική πρόοδο», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς συναντήθηκαν οι πλευρές. Ανέφερε, επίσης, ότι οι δύο φατρίες «συμφώνησαν να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία διαλόγου με σκοπό την επίτευξη της Παλαιστινιακής ενότητας το συντομότερο δυνατό», χωρίς όμως να ονοματίσει τους εκπροσώπους που συναντήθηκαν στο Πεκίνο.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007, ενώ η Φάταχ διατηρεί μερικό διοικητικό έλεγχο στην -κατεχόμενη από το Ισραήλ- Δυτική Όχθη, μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής.

Από μεριάς της, η Κίνα έχει δείξει ιστορικά το ενδιαφέρον της στο παλαιστινιακό ζήτημα και τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Το Πεκίνο έχει ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, από την έναρξη του τρέχοντος πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος για έκτο συνεχή μήνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, έχει ζητήσει τη διεξαγωγή «διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης» για την επίλυση των συγκρούσεων στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ τον Νοέμβριο το Πεκίνο φιλοξένησε μια αντιπροσωπεία διπλωματών από αραβικά και μουσουλμανικά έθνη, κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, προειδοποίησε ότι εκτυλισσόταν μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με κλείσιμο της πόρτας στην Ε.Ε. απειλεί τα Σκόπια ο Μητσοτάκης

Μπλόκο της Ε.Ε. σε άλλα τέσσερα ΜΜΕ για «φιλορωσική προπαγάνδα»

Ρωσία: Δεν επιδιώκουμε την κατάληψη του Χάρκοβου

Πούτιν: Η ουκρανική δικαιοσύνη να ελέγξει τη νομιμότητα Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα