ΑΘΗΝΑ
13:56
|
28.04.2024
Η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως η πρόταση που έκανε ήταν υποκριτική, καθώς δεν εξασφαλίζει την κατάπαυση του πυρός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βέτο άσκησαν Ρωσία και Κίνα στην ψηφοφορία για την πρόταση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήριζαν «επιτακτική» την ανάγκη για «μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, για την προστασία των αμάχων.

«Κάποιος προσπαθεί να κοροϊδέψει, πιστεύω, [τη] διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολυάνσκι, ο οποίος είχε ανακοινώσει πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας ότι η Μόσχα δεν είναι ικανοποιημένη «με οτιδήποτε δεν απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός», υπογραμμίζοντας ότι η διατύπωση της πρότασης των ΗΠΑ ήταν προβληματική.

«Τι είναι επιτακτικό; Έχω επιτακτική ανάγκη να σας δώσω 100 δολάρια, αλλά… είναι απλώς επιτακτική ανάγκη, όχι 100 δολάρια», τόνισε.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, μίλησε επίσης πριν από την ψηφοφορία, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου να καταψηφίσουν.

Σχολίασε ότι το ψήφισμα ήταν «υπερβολικά πολιτικοποιημένο» και η ψήφισή του θα έδινε στο Ισραήλ το «πράσινο φως» να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν καταφύγει σε αυτοσχέδιες σκηνές για να ξεφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Αυτό θα ελευθερώσει τα χέρια του Ισραήλ και θα είχε ως αποτέλεσμα ολόκληρη η Γάζα και ολόκληρος ο πληθυσμός της να αντιμετωπίσει καταστροφή και διωγμό», είπε ο Νεμπένζια στη συνάντηση.

Είπε ότι ορισμένα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν συντάξει ένα εναλλακτικό ψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «ισορροπημένο», το οποίο θα ήταν προτιμότερο να υποστηρίξουν τα μέλη.

Κατά της πρότασης ψήφισε και η Αλγερία, ενώ απείχε Γουιάνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε σχολιάσει πως «η άμεση κατάπαυση του πυρός συνδέεται άμεσα με την απελευθέρωση ομήρων», αναφορικά με το νέο αμερικανικό ψήφισμα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη εγκρίνει δύο ψηφίσματα για την επιδεινωμένη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, αλλά κανένα δεν απαιτεί κατάπαυση του πυρός.

Η Ρωσία και η Κίνα είχαν ασκήσει ξανά βέτο σε ένα ψήφισμα που υποστήριξαν οι ΗΠΑ, τον περασμένο Οκτώβριο, το οποίο ζητούσε προσωρινές παύσεις των μαχών για την παροχή βοήθειας, την προστασία των αμάχων και τη διακοπή του εξοπλισμού της Χαμάς. Οι απεσταλμένοι των δύο χωρών ειχαν δηλώσει πως το ψήφισμα δεν αντικατοπτρίζει παγκόσμιες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Από μεριά τους οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχει ασκήσει βέτο σε τρία ψηφίσματα που απαιτούσαν κατάπαυση του πυρός, το πιο πρόσφατο στις 20 Φεβρουαρίου, το οποίο υποστήριξαν 13 από τα 15 μέλη του συμβουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα