ΑΘΗΝΑ
03:58
|
17.05.2024
Κείμενο ανάληψης ευθύνης από την ομάδα «συντρόφισσες ενάντια στο κράτος και την πατριαρχία» για παρέμβαση σε εκδήλωση.
Η παρέμβαση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανάληψη ευθύνης από την ομάδα «Συντρόφισσες ενάντια στην πατριαρχία» για την παρέμβαση σε εκδήλωση για την έμφυλη βία με ομιλητή τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις 27/4, στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, στο Κολωνάκι.

Όπως γράφει η ανακοίνωση:

Το Σάββατο 27/4 στο βιβλιοπωλείο free thinking zone, που βρίσκεται στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, διοργανώθηκε εκδήλωση με θέμα τις αιτίες και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Η ιδιοκτήτρια της συγκεκριμένης επιχείρησης Αρετή Γεωργιλή είναι άνθρωπος του συστήματος, κολλητή εδώ και τριάντα χρόνια του Κώστα Χατζηδάκη, επικεφαλής της Lean In, μιας οργάνωσης για τα «δικαιώματα» των γυναικών στην εργασία με συνεργασίες με την Coca Cola, την BP, την αμερικάνικη πρεσβεία κ.ά. Η ίδια δήλωνε περήφανα, πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, ότι δεν θα πουλάει στο «ακτιβιστικό», όπως η ίδια το αποκαλεί, βιβλιοπωλείο της το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», καθώς, όπως στην επιχείρησή της «φιλοξενούνται απόψεις ανθρώπων που δεν επικροτούν το χάος και την ανομία». Σε πλήρη συνέπεια με την ταξική της θέση και τις ιδέες της, διοργάνωσε πριν λίγες μέρες εκδήλωση για την έμφυλη βία, καλώντας μια σειρά από εκπροσώπους θεσμικών φορέων να τοποθετηθούν για το ζήτημα. Μιλώντας για την έμφυλη βία μέσα από ένα πρίσμα ποινικής και εγκληματολογικής προσέγγισης, αποπολιτικοποίησαν το ζήτημα, ζητώντας, όπως συμβαίνει με τέτοιες προσεγγίσεις, περισσότερο κράτος και καταστολή, η οποία προορίζεται εν τέλει για εμάς και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Όμως η κυρία Γεωργιλή, που διψάει για περισσότερη αστυνόμευση και καταστολή, δεν σταμάτησε εκεί. Είχε το θράσος να καλέσει τον επίσημο και αιώνιο εκπρόσωπο της κρατικής βίας Μ. Χρυσοχοΐδη, που εδώ και είκοσι χρόνια κάνει καριέρα ως διώκτης επαναστατικών οργανώσεων και του αναρχικού χώρου, να μιλήσει για την έμφυλη βία. Από τον εμετικό τίτλο της εκδήλωσης «Υπουργέ μας, μάς σκοτώνουν», φάνηκαν οι προθέσεις τους. Αφού θυματοποίησαν τις θηλυκότητες, παρουσιάζοντάς τες ως ανυπεράσπιστα υποκείμενα, φρόντισαν να καλλωπίσουν το προφίλ της αστυνομίας, παρουσιάζοντάς την ως τη μόνη πηγή προστασίας από την έμφυλη βία.

Η χρονική περίοδος που επιλέχτηκε να γίνει αυτή η εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχο̈́ιδη μόνο τυχαία δεν είναι και μας προκαλεί αηδία το πόσο ξεδιάντροπα τα συγκεκριμένα σιχάματα βάλθηκαν να αλληλοϋποστηριχτούν και να ξεπλύνουν τόσο τους μπάτσους όσο και τον ίδιο τον υπουργό προσωπικά. Δεν πέρασε καλά καλά ούτε μήνας από τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, μια γυναικοκτονία που κατέδειξε με τον πιο καταφανή τρόπο τον ρόλο και τη στάση των μπάτσων απέναντι στα άτομα που δέχονται έμφυλη κακοποίηση και βία.

Η αδιαφορία, ο σεξισμός, η υποτίμηση και αμφισβήτηση της Κυριακής από τους μπάτσους είναι άμεσα συνυφασμένα με τις συμβουλές του πρώην συνδικαλιστή της αστυνομίας Μπαλάσκα προς τους γυναικοκτόνους για το πώς θα πέσουν στα μαλακά, τον βρώμικο και ενεργό ρόλο των μπάτσων στις υποθέσεις trafficking της Ηλιούπολης και του Κολωνού, την από κοινού δολοφονία μπάτσων-καταστηματαρχών της Ζackie Οh, τον βιασμό της 19χρονης μέσα στο ΑΤ Ομόνοιας, τις κακοποιήσεις και τους βιασμούς μεταναστριών από μπάτσους στην Πέτρου Ράλλη. Γιατί, επί της ουσίας, αυτός είναι και ο ρόλος τους, η υπεράσπιση ενός συστήματος βαθιά πατριαρχικού και η διατήρηση των υφιστάμενων κοινωνικών σχέσεων, που βασίζονται στις διακρίσεις και την ανισότητα. Καθόλου τυχαία, πριν από δύο χρόνια, στη γειτονιά των Εξαρχείων, απαγορεύτηκε φεμινιστική πορεία ενάντια σε απόπειρα βιασμού, ενώ ακολούθησε άγρια καταστολή.

Και επειδή η μνήμη δεν είναι σκουπίδι, δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί καμία κακοποίηση εντός και εκτός αστυνομικών τμημάτων. Δεν ξεχνάμε τις επιχειρήσεις σκούπα που οργάνωσε το 2012 το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με το υπουργείο υγείας και το υπουργείο δημοσίας τάξης, με τότε υπουργό τον Χρυσοχοΐδη, κατά γυναικών και τρανς ατόμων, κατά τις οποίες βασανίστηκαν, διαπομπεύτηκαν, στιγματίστηκαν και τελικά φυλακίστηκαν τριάντα δύο οροθετικές γυναίκες, οδηγώντας κάποιες από αυτές στην αυτοκτονία.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, κάποιες συντρόφισσες να παρέμβουμε στη συγκεκριμένη εκδήλωση ενάντια στην παρουσία του Χρυσοχοΐδη με πανό, τρικάκια και συνθήματα, θέλοντας να δηλώσουμε με την παρουσία μας ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχει ιστορία αγώνων και σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε οι γειτονιές μας να αποτελέσουν το πλυντήριο που θα ξεπλύνει τον οποιονδήποτε υπουργό-μπάτσο που έχει τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα. Αν κάτι θα μας προστατεύσει από την έμφυλη βία αυτό είναι ο συνεχής αγώνας μας ενάντια στην πατριαρχία, οι συντροφικές μας σχέσεις, τα δικά μας δίκτυα ενημέρωσης, στήριξης και αλληλεγγύης.

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ
ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΒΙΑΣΤΗ

ΕΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΡΟΥΦΙΑΝΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

Συντρόφισσες ενάντια στο κράτος και την πατριαρχία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Αμετανόητος ο 50χρονος-«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα