ΑΘΗΝΑ
15:20
|
24.06.2024
Η Γερμανία υποσχέθηκε αντίποινα, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
H Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπάερμποκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον Ρώσο επιτετραμμένο που ασκεί χρέη πρεσβευτή στο Βερολίνο, κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας για «εξηγήσεις», σχετικά με τις φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις κατά του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, της οποίες το υπουργείο αποδίδει στο Κρεμλίνο.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας κατηγορεί την Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ρωσίας (GRU) για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά του κόμματος του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, που έλαβαν χώρα το 2023.

Η Τσεχία ανακοίνωσε επίσης ότι τα ιδρύματά της έχουν γίνει στόχος της ομάδας APT28 -γνωστή και ως Fancy Bear-, η οποία φέρεται να ελέγχεται από τη GRU. Το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι η ομάδα είχε εκμεταλλευτεί αδύναμα σημεία στο πρόγραμμα Outlook της Microsoft.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Παρασκευή την «κακόβουλη διαδικτυακή εκστρατεία» εναντίον των δύο χωρών. Το μπλοκ προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα «ευρύ φάσμα» διαδικασιών για να απαντήσει.

«Η Ρωσία θα έχει συνέπειες»

«Ρώσοι κρατικοί χάκερ επιτέθηκαν στη Γερμανία στον κυβερνοχώρο», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπάερμποκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αυστραλία.

«Σήμερα μπορούμε να το πούμε ξεκάθαρα… μπορούμε να αποδώσουμε αυτή την επίθεση στον κυβερνοχώρο σε μια ομάδα που ονομάζεται APT28, η οποία διευθύνεται από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Με άλλα λόγια, ήταν μια χρηματοδοτούμενη από το κράτος ρωσική κυβερνοεπίθεση στη Γερμανία», είπε η Μπάερμποκ. «Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», τόνισε, υποστηρίζοντας πως θα υπάρξουν συνέπειες, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, δήλωσε ότι η Γερμανία θα ενεργήσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ στην απάντησή της.

«Καλέσαμε τον επιτετραμμένο της ρωσικής πρεσβείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του υπουργείου. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα «χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των μέτρων για να αποτρέψει και να απαντήσει στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο».

«Οι ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία μας, την οποία αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά», είπε η Φέιζερ σε δήλωση.  «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να εκφοβιστούμε από το ρωσικό καθεστώς».

Από μεριάς της, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Ουόνγκ, τόνισε ότι η Καμπέρα ήταν επίσης «βαθιά προβληματισμένη» από τις επιθέσεις.

«Η Αυστραλία στέκεται αλληλέγγυα με τη Γερμανία καλώντας τα κράτη που ενεργούν αντίθετα με τους κανόνες υπεύθυνης κρατικής συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο», είπε η Ουόνγκ.

Το υπουργείο Εσωτερικών πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ρωσική κυβερνοεπίθεση έθεσε σε κίνδυνο τους διακομιστές ορισμένων γερμανικών εταιρειών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύξηση τιμών πετρελαίου λόγω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Απαγγελία ποινικών κατηγοριών κατά της Boeing ζητούν Αμερικανοί εισαγγελείς

Θεολογία του Αγίου Πνεύματος και Απελευθέρωση στη σύγχρονη Παλαιστίνη

Νέα κατρακύλα του ιαπωνικού γεν έναντι του δολαρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα