ΑΘΗΝΑ
10:57
|
22.11.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που υπάρχει οικονομική ύφεση σε χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση ούτε από την ιαπωνική ή την ινδική κυβέρνηση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ξενοφοβικές» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την Ιαπωνία και την Ινδία, συγκρίνοντας τις δύο χώρες με την Κίνα και τη Ρωσία, σε μια προσπάθειά του να υποστηρίξει πως η έλλειψη μεταναστών επηρεάζει αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες των χωρών, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

«Γιατί; Επειδή υποδεχόμαστε μετανάστες», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Σκεφτείτε το. Γιατί η Κίνα αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη οικονομική ύφεση; Γιατί αντιμετωπίζει προβλήματα η Ιαπωνία; Γιατί η Ρωσία; Γιατί η Ινδία; Επειδή είναι ξενοφοβικές. Δεν θέλουν μετανάστες».

Και συμπλήρωσε: «Οι μετανάστες είναι αυτοί που μας κάνουν δυνατούς. Δεν είναι αστείο. Δεν είναι υπερβολή, επειδή έχουμε μια ροή εργαζομένων που θέλουν να είναι εδώ και θέλουν να συνεισφέρουν».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν σε εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων για την προεκλογική του εκστρατεία την Τετάρτη βράδυ, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την επίσημη επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Φούμιο Κισίντα, στο Λευκό Οίκο, κατά την οποία οι δύο ηγέτες γιόρτασαν αυτό που ο Μπάιντεν αποκάλεσε «μια άθραυστη συμμαχία», ειδικά σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας.

Ο Λευκός Οίκος υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, για μια επίσημη επίσκεψη το περασμένο καλοκαίρι.

Η Ιαπωνία είναι ένας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ ενώ η Ινδία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, είναι ένας ζωτικός συνεργάτης στον Ινδο-Ειρηνικό χώρο.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση ούτε από την ιαπωνική ή την ινδική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι δηλώσεις Μπάιντεν ήταν απλώς μια γενική παρατήρηση σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ για τη μετανάστευση.

«Οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας γνωρίζουν καλά και με συγκεκριμένους τρόπους, πόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν τους εκτιμά, τη φιλία τους, τη συνεργασία τους και τις δυνατότητες που φέρνουν σε ένα εύρος θεμάτων, όχι μόνο σχετικά με την ασφάλεια», είπε ο Κίρμπι την Πέμπτη το πρωί, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Μπάιντεν. «Κατανοούν πόσο [ο πρόεδρος] εκτιμά την ιδέα των συμμαχιών και των σχέσεων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα