ΑΘΗΝΑ
11:00
|
01.05.2024
Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση των Δημοκρατικών παραμένει αποφασισμένη να οικοδομήσει ένα «δικτυωτό πλέγμα» συμμαχιών στον Ινδο-Ειρηνικό.
Συνάντηση Μπάιντεν, Κισίντα και Μάρκος στον Λευκό Οίκο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακλόνητη χαρακτήρισε την αμυντική δέσμευση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους στον Ειρηνικό, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χθες Πέμπτη, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στον Λευκό Οίκο εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις κινήσεις του Πεκίνου στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Οι αμυντικές δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες είναι ισχυρές. Οποιαδήποτε επίθεση σε αεροσκάφη, πλοία ή ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα ενεργοποιήσει την αμοιβαία αμυντική μας συνθήκη» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην αμοιβαία συμφωνία που ισχύει εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων έχουν επανειλημμένα δοκιμαστεί από αντιπαραθέσεις στις οποίες εμπλέκονται σκάφη της ακτοφυλακής των δύο εθνών στην «γκρίζα ζώνη» της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής προσεγγίζουν επίσης τακτικά αμφισβητούμενα νησιά της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας που ελέγχονται από την Ιαπωνία κοντά στην Ταϊβάν.

Ο Μπάιντεν, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε ανησυχίες για τις επιχειρήσεις της Κίνας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να εμποδίσει τις Φιλιππίνες να ανεφοδιάσουν τις δυνάμεις τους στον ύφαλο Second Thomas Shoal, που διεκδικούν τόσο η Μανίλα όσο και το Πεκίνο.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες ως μια ισχυρή απάντηση στις προσπάθειες της Κίνας για «εκφοβισμό» κάνοντας λόγο για ένα μήνυμα πως η Κίνα είναι «η πιο απομονωμένη χώρα στην περιοχή», σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Μπάιντεν και ο Μάρκος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» και επιβεβαίωσαν τις υποχρεώσεις των χωρών τους, από τη συνθήκη να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον.

Οι ηγέτες ανακοίνωσαν επίσης κοινές περιπολίες στον Ινδο-Ειρηνικό, σε συνέχεια των ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι σε ύδατα κοντά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ θα υποδεχθεί μέλη της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας σε ένα σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια κοινών εκπαιδευτικών περιπολιών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η σύνοδος κορυφής ακολούθησε τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Μπάιντεν και το λαμπερό δείπνο της Τετάρτης στον Λευκό Οίκο για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, μια διπλωματική τιμή που αποσκοπούσε στην αναγνώριση της αυξανόμενης επιρροής του Τόκιο στην παγκόσμια σκηνή.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι στοχεύουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση των Δημοκρατικών παραμένει αποφασισμένη να οικοδομήσει αυτό που αποκαλεί «δικτυωτό πλέγμα» συμμαχιών στον Ινδο-Ειρηνικό. Ο Μπάιντεν φιλοξένησε επίσης τον Μάρκος για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στον Λευκό Οίκο ενόψει των τριμερών συνομιλιών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι οι τρεις χώρες εγκαινιάζουν έναν νέο οικονομικό διάδρομο στις Φιλιππίνες ως μέρος της Συνεργασίας της G7 για τις παγκόσμιες επενδύσεις που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη έργων καθαρής ενέργειας, λιμένων, γεωργίας και άλλων υποδομών στη χώρα.

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν την Τετάρτη κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό το 2025, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία σκέφτονταν να συμπεριλάβουν την Ιαπωνία στην εταιρική σχέση AUKUS, μια ομάδα που ξεκίνησε το 2021 και στοχεύει να εξοπλίσει την Αυστραλία με πυρηνικά και συμβατικά οπλισμένα υποβρύχια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα