ΑΘΗΝΑ
12:08
|
22.05.2024
Ο Ιρακλί Κομπαχίτζε τόνισε ότι οι χρηματοδοτούμενες από το εξωτερικό ΜΚΟ έχουν αποπειραθεί να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
Ιρακλί Κομπαχίτζε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από ξένους οργανισμούς επιχείρησαν πραξικοπήματα στη Γεωργία κατά την περίοδο 2020-2023 και, ως εκ τούτου, η θέσπιση του νόμου για τους ξένους πράκτορες αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη της αποπολιτικοποίησης της κοινωνίας. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Κομπαχίτζε στη σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο X μετά από συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα έγραψε:

Επέστησα την προσοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ενεργό συμμετοχή ξένων χρηματοδοτούμενων οργανώσεων σε δύο απόπειρες επαναστάσεων στη Γεωργία μεταξύ 2020 και 2023. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισα ότι η θέσπιση του νόμου περί διαφάνειας αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για την επίτευξη της αποπολιτικοποίησης, η οποία αποτελεί την κύρια σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Επιπλέον, η γεωργιανή κυβέρνηση δεν έχει ακούσει ούτε ένα αντεπιχείρημα κατά του νόμου αυτού», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος για τους ξένους πράκτορες στη Γεωργία αποσκοπεί αποκλειστικά στην αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των σχετικών οργανισμών σε σχέση με τη γεωργιανή κοινωνία.

Προηγουμένως, ο Μισέλ δήλωσε ότι εάν συνεχιστεί η τρέχουσα πολιτική, η Τιφλίδα μπορεί να χάσει την ευκαιρία της για ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

Την 1η Μαΐου, το γεωργιανό κοινοβούλιο ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση τον νόμο για τους ξένους πράκτορες, ο οποίος γίνεται διφορούμενα αντιληπτός τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Στη Γεωργία πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και η ΕΕ δήλωσε ότι ο νόμος για τους ξένους πράκτορες είναι απαράδεκτος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας κατηγόρησε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ ότι υποστηρίζει αποσταθεροποιητικά σενάρια στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Πεντάγωνο: Η Ρωσία κάνει μικρές προόδους στο Χάρκοβο

Κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξετάζουν οι ΗΠΑ

Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος

Η Κίνα απορρίπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για δεσμούς με τη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα