ΑΘΗΝΑ
03:59
|
25.05.2024
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ, καθώς συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες με αίτημα την εκεχειρία στη Γάζα.
Συλλήψεις διαδηλωτών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 25 διαδηλωτές και εκκαθάρισε έναν καταυλισμό στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (UVA), καθώς τα πανεπιστήμια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για περισσότερες αναταραχές κατά τη διάρκεια των τελετών αποφοίτησης.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του UVA στο Σάρλοτσβιλ, όπου οι διαδηλώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές μέχρι το πρωί του Σαββάτου, όταν αστυνομικοί με εξοπλισμό των ΜΑΤ εθεάθησαν σε ένα βίντεο να κινούνται σε έναν καταυλισμό στο γρασίδι της πανεπιστημιούπολης, να περνούν χειροπέδες σε ορισμένους διαδηλωτές με φερμουάρ και να κάνουν χρήση σπρέι που φαινόταν να είναι χημικό σπρέι.

Το UVA ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι διαδηλωτές είχαν παραβιάσει διάφορες πανεπιστημιακές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης σκηνών το βράδυ της Παρασκευής και της χρήσης ενισχυμένου ήχου.

Ο πρόεδρος της UVA Τζιμ Ράιαν έγραψε σε μήνυμά του ότι οι αξιωματούχοι έμαθαν ότι «άτομα που δεν συνδέονται με το πανεπιστήμιο» και τα οποία παρουσίαζαν «κάποιες ανησυχίες για την ασφάλεια» είχαν ενταχθεί στους διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη.

Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσοι από τους συλληφθέντες ήταν φοιτητές στο UAV.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram, μια ομάδα με την ονομασία UVA Encampment for Gaza, η οποία δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε στήσει τον καταυλισμό, καταδίκασε την απόφαση του πανεπιστημίου να καλέσει την αστυνομία.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν για «εγκληματική καταπάτηση» έξω από το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο σε μια διαδήλωση το Σάββατο, αφού το Ινστιτούτο κάλεσε την αστυνομία για να απομακρύνει διαδηλωτές που, όπως είπε, κατείχαν παράνομα την ιδιοκτησία του, ανέφερε το αστυνομικό τμήμα του Σικάγο στο X.

Συλλήψεις στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο

Αλλού, οι αντιπαραθέσεις δεν εξελίχθηκαν σε συλλήψεις. Στο Ανν Άρμπορ, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές διέκοψαν για λίγο την τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ένα από τα πολλά πανεπιστήμια που άλλαξαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τις τελετές αποφοίτησης.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν δεκάδες φοιτητές να φορούν την παραδοσιακή κεφαλόδεσμο keffiyeh και καπέλα αποφοίτησης και να ανεμίζουν παλαιστινιακές σημαίες καθώς περπατούσαν στον κεντρικό διάδρομο του Michigan Stadium εν μέσω επευφημιών και αποδοκιμασιών από ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων.

Η τελετή συνεχίστηκε και η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης συνόδευσε τους διαδηλωτές προς το πίσω μέρος του σταδίου, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις, σύμφωνα με την Colleen Mastony, εκπρόσωπο του πανεπιστημίου.

«Ειρηνικές διαμαρτυρίες όπως αυτή λαμβάνουν χώρα στις τελετές έναρξης των σπουδών του U-M [Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν] εδώ και δεκαετίες», ανέφερε η Mastony σε δήλωσή της. «Το πανεπιστήμιο υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και οι ηγέτες του πανεπιστημίου είναι ικανοποιημένοι που η σημερινή τελετή έναρξης ήταν μια τόσο περήφανη και θριαμβευτική στιγμή».

Ένα από τα κοινά συνθήματα των διαδηλωτών που ακούστηκαν στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ήταν: «Divulge, divest. Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα ησυχάσουμε», δήλωσε ο John Hendren του Al Jazeera σε ρεπορτάζ από το Ann Arbor.

Πανό στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

«Σύμφωνα με τους καθηγητές και τους φοιτητές με τους οποίους μιλήσαμε, λένε ότι δεν έλαβαν καμία ικανοποιητική απάντηση για τη συμμετοχή των φοιτητών στα αιτήματά τους. Το πανεπιστήμιο δεν έχει συμφωνήσει να αποκαλύψει τις επενδύσεις του στο Ισραήλ», είπε.

Οι αντίθετες απόψεις σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχουν ξεσπάσει, μερικές φορές βίαια, σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πολλά από τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, έχουν καλέσει την αστυνομία για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες.

Η αστυνομία έχει μέχρι στιγμής συλλάβει περισσότερους από 2.000 διαδηλωτές σε κολέγια σε όλη τη χώρα.

Οι αντιπολεμικές διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ οργανώνονται ως απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τον Οκτώβριο και ο παλαιστινιακός θύλακας ισοπεδώθηκε σε μια γενοκτονία, την οποία ειδικοί σε θέματα δικαιωμάτων έχουν αποκαλέσει γενοκτονία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσημη επίσκεψη ξεκινά στην Ελλάδα η πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας

Ξεπέρασαν τους 38.857 οι νεκροί στη Γάζα…

Εκπλήξεις φυλά για το Ισραήλ η Χεζμπολάχ, λέει ο Νασράλα

Κιλκίς: Ελεύθερος ο κτηνοτρόφος που κατηγορείται ότι σκότωσε τον 45χρονο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα