ΑΘΗΝΑ
20:20
|
18.05.2024
Το Σοβιετικό - πλέον Ρωσικό - αντιαεροπορικό σύστημα έχει τροποποιηθεί και πλέον μοιάζει ικανό να καταρρίπτει κάθε είδους πύραυλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρωσικός στρατός έχει αποδειχθεί ικανός να καταστρέψει τους αμερικανικούς τακτικούς πυραύλους ATACMS. Το Αναλυτικό Κέντρο Αεροδιαστημικής Άμυνας ονόμασε ένα εργαλείο που είναι πολύ αποτελεσματικό. Σχετικά με τα χαρακτηριστικά του – θα τα διαβάσετε στο μεταφρασμένο ρεπορτάζ του RIA Novosti.

Βαθύς εκσυγχρονισμός

Οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι η τελευταία τροποποίηση του σοβιετικού και ρωσικού συστήματος αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς Buk-M3 θα γίνει μια αξιόπιστη ασπίδα. Το συγκρότημα αυτό, σχεδιασμένο για την προστασία μονάδων και σχηματισμών στην πορεία, σε θέσεις και κατά τη διάρκεια της μάχης, τέθηκε σε υπηρεσία το 2016. Στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση – από τις πρώτες ημέρες.

Ο ακριβής αριθμός των κατεστραμμένων αεροπορικών στόχων δεν καθονομάζεται, αλλά το Υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι το Buk-M3 χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία εναντίον αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων διαφόρων τύπων.

Το πιο πρόσφατο στην οικογένεια Buk αυτή τη στιγμή, αναπτύχθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Tikhomirov (περιοχή Almaz-Antey). Στόχος του έργου είναι ο βαθύς εκσυγχρονισμός του Buk-M2 με αντικατάσταση βασικών στοιχείων και εισαγωγή προηγμένων τεχνολογιών. Ειδικότερα, δημιουργήθηκε ένας κατευθυνόμενος πύραυλος.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, το σύστημα αεράμυνας επιβεβαίωσε την ικανότητά του να βρίσκει και να πλήττει ποικίλους εναέριους στόχους σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, σε συνθήκες ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Αυτό το όπλο είναι γνώριμο μεταξύ των στρατευμάτων ακόμα και πριν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Ως εκ τούτου, ο ξένος εξοπλισμός και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν αποτέλεσαν έκπληξη.

Προσαρμοζόμαστε πολύ γρήγορα στις νέες απειλές. Όταν εμφανίστηκαν οι βόμβες JDAM αμερικανικού σχεδιασμού, στην αρχή δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι ήταν. Το μέγεθός τους είναι μικρό και η οριζόντια ταχύτητα είναι ελάχιστη. Αλλά το συνηθίσαμε. Ένας στόχος μεγάλου υψομέτρου με χαμηλή ταχύτητα δεν είναι δύσκολος στόχος για εμάς. Πιο δύσκολα τα βγάζουμε πέρα με τους πυραύλους πλεύσης Storm Shadow και Scalp. Πετούν σε χαμηλό ύψος, κρυμμένοι πίσω από τις πτυχές του εδάφους. Αλλά μάθαμε να τους αντιμετωπίζουμε και αυτούς. Όσον αφορά ειδικά τους βαλλιστικούς, ο υπολογισμός μου δεν πέτυχε, αλλά νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να καταρρίψουμε τα ATACMS.

Δήλωση χειριστή συστήματος αεράμυνας Buk – M3 με το διακριτικό Staf, στο RIA Novosti

Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες

Κάθε Buk-M3 αποτελείται από ένα σημείο ελέγχου μάχης, ένα ραντάρ ανίχνευσης στόχων, μια αυτοκινούμενη μονάδα βολής με εκτοξευτή για έξι ή 12 αντιαεροπορικούς πυραύλους και ένα όχημα μεταφοράς-φόρτωσης. Τα επίγεια οχήματα είναι τοποθετημένα σε ερπυστριοφόρο σασί υψηλού εδάφους, το οποίο τους επιτρέπει να κινούνται σε ομοιόμορφους σχηματισμούς μάχης και φάλαγγες, καλύπτοντας οχήματα κατά την πορεία.

Αλλά το κύριο ατού είναι ο πύραυλος SAM 9M317M. Ένα κυλινδρικό σώμα με μήκος άνω των πέντε μέτρων και διάμετρο 360 χιλιοστών. Το αρχικό του βάρος είναι περίπου 580 κιλά. Είναι εξοπλισμένος με ενεργή ή ημιενεργή κεφαλή εντοπισμού με ραντάρ. Πολεμική κεφαλή-ράβδος, βάρους άνω των 60 κιλών. Ο κινητήρας στερεών καυσίμων επιταχύνει τον πύραυλο στα 1.550 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και παρέχει αναχαίτιση σε αποστάσεις από 2,5 έως 70 χιλιόμετρα.

Ταχύτητα στόχου – έως τρία χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Έτσι, το Buk-M3 κλείνει τη θέση της αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Ο πύραυλος 9M317M είναι εξαιρετικά ευέλικτος, μπορεί να αντέξει τεράστιες υπερφορτώσεις και είναι έτοιμος να καταδιώξει εναέρια αντικείμενα που πετούν κατά μήκος των πιο σύνθετων και απρόβλεπτων τροχιών σε συνθήκες έντονων πυρών και ηλεκτρονικών αντιμέτρων.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Buk-M3 είναι ότι οι πύραυλοί του, όπως και οι S-300 και S-400, ξεκινούν κάθετα και μετά την εκτόξευση ακολουθούν πορεία μάχης. Αυτό αυξάνει σημαντικά τον ρυθμό πυρός: δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι οδηγοί, εκ νέου – εκκίνηση – σε λίγα δευτερόλεπτα μετά την πρώτη.

Μάτια και αυτιά: SAM-πολυλειτουργικός σταθμός ραντάρ. Ένα τμήμα δύο Buks είναι ικανό να συνοδεύει και να βάλλει έως και 36 στόχους ταυτόχρονα. Το πολυκάναλο ραντάρ λειτουργεί σε όλες τις καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες σε θερμοκρασίες από μείον 50 έως συν 50 βαθμούς Κελσίου, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Επιπλέον, το Buk-M3 μπορεί να συνδυαστεί με ένα άλλο σύστημα κατά των αεροσκαφών, το Tor-M2, το οποίο καλύπτει τις πλησιέστερες γραμμές άμυνας.

Δεν είναι ο πιο δύσκολος στόχος

Το Κέντρο στο Αν. Καζακστάν ισχυρίζεται ότι το Buk-M3 είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των αεροπορικών όπλων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS. Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς του Κιέβου θα λάβει αυτά τα όπλα ως μέρος του επόμενου πακέτου βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πύραυλοι ATACMS Block 1 με βεληνεκές έως 160 χιλιόμετρα έχουν ήδη παραδοθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις το 2023. Τώρα το Πεντάγωνο μιλά επίσης για μια μεγαλύτερης εμβέλειας (έως 300 χιλιόμετρα) τροποποίηση του Block 1A.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για το ύψος και την ταχύτητα πτήσης του ATACMS Block 1A από καμία έγκυρη πηγή», αναφέρει το άρθρο. – Οι γνώμες των εμπειρογνωμόνων σχετικά με την ταχύτητα αυτών των πυραύλων ποικίλλουν – από 1,1 έως 1,5 χιλιάδες μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Ο τελευταίος αριθμός μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολος, δεδομένου ότι για να επιτευχθεί το απαιτούμενο βεληνεκές εκτόξευσης, η κύρια αύξηση του λόγου ώσης προς βάρος θα πρέπει να δαπανηθεί για την επίτευξη υψηλότερων (και πιο αραιών) στρωμάτων της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που η μέγιστη ταχύτητα του Block 1A φτάσει το 1,5 χιλιόμετρο ανά δευτερόλεπτο, η αναχαίτισή του από το σύστημα αεράμυνας Buk-M3 είναι αρκετά πιθανή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά την επίτευξη της μέγιστης ταχύτητας, το Block 1A αρχίζει να επιβραδύνει. Σχεδόν ανεπαίσθητα, αλλά στο τελικό τμήμα της τροχιάς, καθώς εισέρχεται σε όλο και πιο πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας, η πτώση της ταχύτητας γίνεται σημαντική: έως και 1,2 χιλιάδες μέτρα ανά δευτερόλεπτο και πέραν αυτού. Αυτό καθιστά τον πύραυλο όχι τον πιο δύσκολο στόχο. Τουλάχιστον, το ρωσικό σύστημα αεράμυνας καταρρίπτει τους επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους Tochka-U που πετούν κατά μήκος βαλλιστικής τροχιάς με ταχύτητα 1.100 μέτρων ανά δευτερόλεπτο με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Φυσικά, υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι στην πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ των πυραύλων ATACMS και των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Συγκεκριμένα, δεν είναι σαφές πόσα ακριβώς συγκροτήματα θα δοθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Μια ταυτόχρονη ομοβροντία δεκάδων πυραύλων σε έναν μόνο στόχο είναι απίθανο να αποκρούσει ακόμη και το πιο σύγχρονο και πυκνό σύστημα αεράμυνας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης είναι η καταστροφή των εκτοξευτών στο έδαφος και η καταστροφή των αποθηκών με τα πυρομαχικά τους.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόρεια Κορέα: Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με νέο σύστημα καθοδήγησης

Χεζμπολάχ: Αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων στην σύγκρουση με Ισραήλ

Καναδικές Μυστικές Υπηρεσίες: Το TikTok είναι δίαυλος μεταφοράς δεδομένων στην Κίνα

Google: Η αναζήτηση αλλάζει και έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα