ΑΘΗΝΑ
19:42
|
18.05.2024
Κείμενο και κάλεσμα αλληλεγγύης στα Δικαστήρια Ευελπίδων ανάρτησαν οι 46 συλληφθέντες της μοτοπορείας της 11ης Ιουνίου του 2020.
Αντιφασιστική Μοτοπορεία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 17/5 ορίστηκε η δίκη των 46 συλληφθέντων οι οποίοι είχαν προσήχθη από την ΕΛ.ΑΣ. στις 11 Ιουνίου του 2020 στην Αγία Βαρβάρα κατά τη διάρκεια μοιράσματος κειμένων σε καταστήματα και χώρους εργασίας και αργότερα οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Αναλυτικά το κείμενο γράφει:

Στις 11 Ιουνίου 2020 συμμετείχαμε στη μηχανοκίνητη διαδήλωση εργατικής αλληλεγγύης που είχε καλεστεί στη Νίκαια και τον Κορυδαλλό από συλλογικότητες της περιοχής, εργατικά σωματεία και πολιτικές οργανώσεις.Η διαδήλωση αυτή που είχε κεντρικό σύνθημα «την πανδημία δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι/ες», ήταν από τις πρώτες ανοιχτά οργανωμένες αγωνιστικές κινήσεις μετά τη λήξη του 1ου «lockdown» και έβαζε στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τις προτεραιότητες των εργαζομένων και των ανέργων που βρέθηκαν να σηκώνουν το βάρος της πανδημίας, είτε από θέση εξαντλητικής εργασίας σε επικίνδυνες για τη ζωή και την υγεία τους συνθήκες, είτε από θέση απόλυσης / αναστολής εργασίας με μηδενική ή ελάχιστη αποζημίωση από το κράτος και την εργοδοσία, και μάλιστα σε κλίμα ελέγχου και καταστολής. Όπως έγραφε το αρχικό κάλεσμα: «Οι εργαζόμενοι στην υγεία, στις μεταφορές, στα supermarket, στις ταχυμεταφορές, στη διανομή φαγητού, στα φαρμακεία, στην καθαριότητα, στους δήμους και σε άλλους κλάδους, σήκωσαν στις πλάτες τους όλο το βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας με αμέτρητες ώρες και φόρτο εργασίας, ένταση και αγωνία, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν μέσα στο Μάρτιο, όσοι βγήκαν σε αναστολή σύμβασης έλαβαν επίδομα αντί μισθού και εκατοντάδες χιλιάδες περιστασιακά εργαζόμενοι και εποχικοί δεν το έλαβαν καν.»

Ως μέλη των συλλογικοτήτων, των σωματείων και των οργανώσεων που καλούσαν στη διαδήλωση και ως εργαζόμενοι/ες & άνεργοι/ες που ανταποκριθήκαμε στα καλέσματα, πραγματοποιήσαμε προ-συγκέντρωση με μικροφωνική και μοίρασμα κειμένων για 1 ώρα έξω από το Κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας. Έπειτα ξεκίνησε η μοτοδιαδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 60 εργαζομένων και ανέργων, αγωνιστών και αγωνιστριών. Έγιναν 3 στάσεις σε χώρους δουλειάς όπου μοιράστηκαν ανακοινώσεις. Στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας κοντά στα σύνορα με τον Κορυδαλλό, και χωρίς να έχει προηγηθεί το παραμικρό γεγονός ή αφορμή, μεγάλες αστυνομικές μηχανοκίνητες δυνάμεις (ομάδα ΔΡΑΣΗ) έφραξαν το δρόμο στους διαδηλωτές. Η αστυνομία διέκοψε μια δημόσια καλεσμένη διαδήλωση συλλογικοτήτων, σωματείων και οργανώσεων στη μέση της, χωρίς καμία αφορμή, καταγγελία ή επεισόδιο, σε μια αποθρασυμένη κατασταλτική κίνηση απαγόρευσης της δημόσιας κοινωνικής και ταξικής δράσης με κεντρική πολιτική εντολή. Με αυτό τον τρόπο το κράτος προετοίμαζε το έδαφος για την επερχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των δημόσιων καλεσμάτων (Ιούλιος 2020). Εν τέλει 46 άτομα προσαχθήκαμε και οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις επειδή αποφασίσαμε να μη νομιμοποιήσουμε με τη στάση μας την απαγόρευση αυτή.

Η συγκεκριμένη διαδήλωση αποτέλεσε μια κίνηση αγωνιζόμενων εργαζομένων και ανέργων απέναντι στην αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική. Θεωρούμε ότι χτυπήθηκε χωρίς καμία αφορμή και κανέναν πρόσχημα ακριβώς επειδή αυτή η πολιτική έπρεπε να εφαρμοστεί πατώντας επί πτωμάτων, όπως και αποδείχθηκε τον αμέσως επόμενο χειμώνα, όταν θυσιάστηκαν περισσότεροι από 10.000 μέσα σε μερικούς μήνες για να διασωθεί η οικονομία των πλουσίων και των ισχυρών. Άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν ζήσει ή να παλέψουν με αξιοπρέπεια αν δεν εξαναγκάζονταν να δουλεύουν υπό εκείνες τις συνθήκες και αν δεν πετιόντουσαν σαν τα σκυλιά στα διαλυμένα νοσοκομεία που δε στηρίχθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστο για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Αυτά ήταν τα επίδικα που έφερε στο προσκήνιο η διαδήλωση της 11ης Ιουνίου 2020 και θέλησε να τα προτάξει στην τοπική κοινωνία με την ίδια την κίνησή της.

Στις 17/5/2024, μετά από 4 χρόνια, 46 άτομα καλούνται να δικαστούν για αυτή την κίνηση και για την επιλογή να μη νομιμοποιήσουν το πρωτοφανές κατασταλτικό σχέδιο. Γιατί, αν αποδεχτούμε να διακόπτεται μία διαδήλωση την ώρα που αυτή εξελίσσεται με το πρόσχημα να ελεγχθούν όλοι/ες οι συμμετέχοντες, τότε αποδεχόμαστε την ίδια την απαγόρευση της δημόσιας κοινωνικής και συνδικαλιστικής δράσης δίνοντας χώρο στα πιο αυταρχικά κομμάτια του κρατικού μηχανισμού να επιστρέψουν την κοινωνία στις σκοτεινές εποχές των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων και των καθολικών απαγορεύσεων.

Καλούμε την τοπική κοινωνία, τα σωματεία, τις συλλογικότητες και τις οργανώσεις, τον κόσμο του αγώνα, να σταθούμε μαζί απέναντι στην αστυνομική αυτή δίωξη απέναντι στην απαγόρευση της κοινωνικής – ταξικής δράσης στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς.

ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑΣ

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ – ΤΑΞΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/5, 10:30, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 11/6/2020

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα