ΑΘΗΝΑ
18:11
|
19.05.2024
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι η στρατιωτική πίεση συνεχίζει να είναι αναγκαία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η τελευταία πρόταση εκεχειρίας που έκανε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική πίεση συνεχίζει να είναι αναγκαία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν νωρίτερα υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, μια εξέλιξη την οποία ο Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Ισραηλινός υπ. Άμυνας: Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων, η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα ότι ο στρατός είναι έτοιμος να «εντείνε»” τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα» της Γάζας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα – στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά», δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ εν μέσω των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, όπου το Ισραήλ έστειλε αντιπροσωπεία έπειτα από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών.

Η συμφωνία πρέπει να αφορά κυρίως την ανταλλαγή Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ με ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρησή του στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας μέχρι να καταστραφούν οι δυνάμεις της Χαμάς στην περιοχή ή το ισλαμιστικό κίνημα παραδώσει έναν από τους Ισραηλινούς ομήρους που συνεχίζει να κρατά, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

«Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου εξοντώσουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος», δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση του ΟΗΕ στο σημείο διέλευσης της Ράφας

Το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας, στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Ο ΟΗΕ και οι ομάδες βοήθειας παροτρύνουν το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα μετά την κατάληψη της διάβασης

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας επέκριναν τον ισραηλινό στρατό ότι έκοψε μια βασική οδό βοήθειας καταλαμβάνοντας το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της νότιας Γάζας, προειδοποιώντας ότι οι ήδη σπάνιες προμήθειες θα εξαντληθούν περαιτέρω στον θύλακα που βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από το Ισραήλ να ανοίξει εκ νέου δύο βασικές χερσαίες διελεύσεις για να επιτρέψει στις απελπιστικά απαραίτητες προμήθειες βοήθειας να φτάσουν στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

«Το κλείσιμο τόσο των σημείων διέλευσης Ράφα όσο και Κερέμ Σαλόμ [Καρέμ Αμπού Σάλεμ] είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για μια ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση. Πρέπει να ανοίξουν ξανά αμέσως», είπε την Τρίτη.

Το Ισραήλ κατέλαβε την πλευρά της Γάζας του περάσματος της Ράφα νωρίτερα την Τρίτη, καθώς οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς παραμένουν επισφαλείς.

Η Χαμάς δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι είχε αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υπέβαλαν μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου. Το Ισραήλ είπε ότι η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στις ισραηλινές απαιτήσεις και ότι θα στείλει αντιπροσωπεία για να συναντήσει τους μεσολαβητές.

Ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι μια επίθεση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο, θα ήταν «ένα στρατηγικό λάθος, μια πολιτική καταστροφή και ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης».

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Ράφα και να εξασφαλίσει απρόσκοπτη πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η ανώτερη διευθύντρια έρευνας, υπεράσπισης, πολιτικής και εκστρατειών της ομάδας, Ερίκα Γκεβάρα-Ρόσας, είπε ότι η επί μακρόν απειλούμενη, μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα θα επιτείνει περαιτέρω «τα ανείπωτα βάσανα των Παλαιστινίων στη Γάζα».

«Δεν είναι ασφαλές»

Πηγές της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αίγυπτο δήλωσαν ότι οι αποστολές βοήθειας μέσω της διάβασης της Ράφα είχαν σταματήσει εντελώς την Τρίτη.

«Η ισραηλινή κατοχή καταδίκασε τους κατοίκους της Λωρίδας σε θάνατο», δήλωσε ο Χισάμ Έντγουαν, εκπρόσωπος της Αρχής Συνοριακής Διέλευσης της Γάζας.

Στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Γενς Λάερκε, δήλωσε ότι «πανικός και απόγνωση» κυριεύουν τους ανθρώπους στη Ράφα.

Είπε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι άνθρωποι πρέπει να έχουν επαρκή χρόνο για να προετοιμαστούν για μια εκκένωση και να έχουν μια ασφαλή διαδρομή προς μια ασφαλή περιοχή με πρόσβαση σε βοήθεια. Αυτό δεν συνέβη στην εκκένωση της Ράφα, είπε.

«Είναι γεμάτη με μη εκραγμένα πυρομαχικά, τεράστιες βόμβες που βρίσκονται στο δρόμο. Δεν είναι ασφαλές», είπε.

Τα σχόλια έγιναν αφότου εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να απομακρυνθούν από τις περιοχές της Ράφα όπου συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η βοήθεια συνεχίζεται να ρέει στον θύλακα παρά τη στρατιωτική επιχείρηση.

Ομάδες αρωγής έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι οι περιορισμοί του Ισραήλ στις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα εκθέτουν τον πληθυσμό σε έντονη πείνα. Ο λιμός έχει ήδη επικρατήσει στα βόρεια της περιοχής.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός μετά την επτάμηνη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα που έχει ερημώσει τη Λωρίδα και άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους της άστεγους και πεινασμένους.

Πλάνα του ισραηλινού στρατού έδειξαν τανκς να περνούν μέσα από το συγκρότημα διέλευσης της Ράφα και την ισραηλινή σημαία υψωμένη στην πλευρά της Γάζας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Καιρός η Ουκρανία να αναγνωρίσει τις πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης

Οι πρόεδροι του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάζουν γιγάντιο φράγμα στα σύνορα

Συνομιλίες Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα