ΑΘΗΝΑ
13:50
|
20.05.2024
Σάλο προκαλούν στο Ισραήλ οι δηλώσεις του Προέδρου Μπάιντεν στο CNN περί ανάσχεσης βομβών και όπλων λόγω εισβολής στη Ράφα.
Αφίσα Ισραηλινών κατά των ΗΠΑ που ζητούν από Μπλίνκεν και Μπάιντεν να επιτρέψουν...στο Ισραήλ να νικήσει τη Χαμάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φουντώνουν εντός και εκτός Ισραήλ οι αντιδράσεις για τη χτεσινή συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο CNN όπου αφενός παραδέχθηκε ότι αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν για τις σφαγές αμάχων στη Γάζα, αφετέρου επιβεβαίωσε την καθυστέρηση στις αποστολές χιλιάδων βομβών και άλλων πυρομαχικών στο Ισραήλ λόγω της επίθεσης στη Ράφα.

Μετά τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ που σχολίασε δύσθυμα πως η «Χαμάς αγαπά τον Μπάιντεν», μετά τη συνέντευξή του στο CNN, ακολούθησε η έντονη αντίδραση του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ σε βάρος του πρώτου που τόνισε πως τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες γιατί διακυβεύουν συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Στη συνέχεια ακολούθησε πλειάδα και άλλων αντιδράσεων.

Στη Νέα Υόρκη, ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μπάιντεν «δύσκολες και πολύ απογοητευτικές». Εξέφρασε ανησυχία πως μπορεί να αξιοποιηθούν «από εχθρούς του Ισραήλ όπως το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ» δίνοντάς τους «ελπίδες πως θα επιτύχουν».

Ο Ισραηλινός υπουργός Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιαχού, από το ακροδεξιό κόμμα Otzma Yehudit κατηγόρησε τον Μπάιντεν πως ακολουθεί τα βήματα του βρετανού πρώην πρωθυπουργού Νέβιλ Τσάπερλεϊνπου προσπάθησε να εξευμενίσει τον Αδόλφο Χίτλερ το 1938. « Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να γίνει ένας νέος Τσόρτσιλ, αλλά διαλέγει να γίνει ένας Τσαπερλέιν, επιλέγει τον ατιμασμό και θα πάρει ατιμασμό και πόλεμο» ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ «θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της Χαμάς μέχρι τη διάλυσή της». «Δεν υπάρχει άλλος πόλεμος πιο δίκαιος από αυτόν» είπε ο Κατζ σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, τόνισε πως η ισχυρή αμερικανική αντίθεση «θα αναζωογονήσει την ώθηση του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς». Και πρόσθεσε, προτείνοντας την πλήρη καταστροφή της Ράφας: «Θα συνεχίσουμε αυτόν τον πόλεμο, παρά, την αντίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν και την ανάσχεση των αποστολών όπλων».

Ο αντιπολιτευόμενος κεντροδεξιός ηγέτης και πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις «με τον πιο σημαντικό σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, και αυτός είναι λόγος να διωχθεί από την εξουσία».

Ο Γιαΐρ Λαπίντ ζήτησε στη συνέχεια την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ, από την κυβέρνηση.

Σφοδρές ήταν και οι αντιδράσεις εβραϊκών λόμπι στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανοεβραίος Δημοκρατικός βουλευτής Τεντ Ντόιτς που ηγείται της «Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής» (American Jewish Committee) εξέφρασε απογοήτευση για τις δηλώσεις Μπάιντεν, εκτιμώντας πως ανέλαβε «δράση κατά του Ισραήλ», μολονότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δώσει από την αρχή του πολέμου δεκάδες δις. δολάρια προς το Ισραήλ και έχει παράσχει κάθε λογής όπλα, πέρα από την άσκηση βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, υπέρ του Ισραήλ.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα έπρεπε να κάνει βήματα που θα εμποδίσουν την ικανότητα του Ισραήλ να αποτρέψει τη Χαμάς από το να επιτεθεί ξανά και ξανά εναντίον του» τόνισε ο Τεντ Ντόιτς σήμερα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως η ήττα επί της Χαμάς είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ και για την ήττα της παγκόσμιας απειλής που θέτει το ιρανικό καθεστώς και οι αντιπρόσωποί του».

Επιπλέον το έτερο ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ, AIPAC, ανακοίνωσε πως οι δηλώσεις Μπάιντεν «είναι επικίνδυνες και αντίθετες με το αμερικανικό συμφέρον» αν και αναγνώρισε αρχικά πως είναι σωστές οι πιέσεις που ασκεί για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πενθήμερο πένθος στο Ιράν μετά τον θάνατο Ραϊσί- Ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος 

Έρχεται η Καμπούλ Νο2 (ή η Σαϊγκόν Νο3);

Μητσοτάκης: Τον Νοέμβριο παραδίδουμε το μετρό Θεσσαλονίκης

ΣΥΡΙΖΑ: Μηνυτήρια αναφορά κατά Αυγενάκη για τις απευθείας αναθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα