ΑΘΗΝΑ
14:16
|
20.05.2024
Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων αναγκάζεται να περάσει από τον παραλιακό δρόμο, όπου μαρτυρίες αναφέρουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βάλουν εναντίον τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 80.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ράφα από την Δευτέρα, όταν ο στρατός του Ισραήλ παρατάχθηκε στις ανατολικές περιοχές της νοτιότερης πόλης της Λωρίδας της Γάζας, προαναγγέλλοντας την χερσαία εισβολή. Την ίδια ώρα, σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να διαφύγουν από τους βομβαρδισμούς.

Από μεριάς του το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Ράφα, αψηφώντας τη διεθνή καταδίκη της επίθεσης στη συνοριακή πόλη, στην οποία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο. Πολλοί άμαχοι που εκκένωσαν, γλυτώνοντας από τους βομβαρδισμούς, κατευθύνονται βόρεια, προς την πόλη Ντέιρ ελ-Μπαλάχ.

Ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς εκτυλίσσεται «ο τελευταίος αναγκαστικός εκτοπισμός στη Λωρίδα της Γάζας», η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) τόνισε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που αναγκάστηκαν περισσότερες από μία φορές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προς αναζήτηση καταφυγίου, είναι «αφόρητη» . «Πουθενά δεν είναι ασφαλές», πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Ράφα σε αναζήτηση καταφυγίου τους τελευταίους μήνες του πολέμου του Ισραήλ. Ο ΟΗΕ και οι ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιούν για μια «καταστροφή» εάν το Ισραήλ ξεκινήσει μια πλήρη χερσαία εισβολή στην πόλη.

Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως την κεντρική περιοχή και το ανατολικό τμήμα, καθώς και εκεί όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες επιθέσεις: στο ανατολικό τμήμα της Ράφα.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οι βομβαρδισμοί επεκτάθηκαν στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της πόλης Ράφα, αναγκάζοντας ακόμη περισσότερους ανθρώπους – περίπου 400.000 – να εκκενώσουν τη Ράφα, μερικοί εκ των οποίων να κατευθύνονται προς τη ζώνη εκκένωσης που έχει ορίσει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στη Ράφα, οι εκτοπισμένοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν διαφορετικές διαδρομές, αποφεύγοντας τη ζώνη εκκένωσης, με προορισμό την κεντρική Γάζα.

Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων αναγκάζεται να περάσει από τον παραλιακό δρόμο, όπου μαρτυρίες αναφέρουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βάλουν εναντίον τους, είτε την οδό Salah al-Din -μια πολύ επικίνδυνη περιοχή , δεδομένου ότι ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Ράφα, η Χαν Γιουνίς και η κεντρική περιοχή έχουν στοχοποιηθεί επανειλημμένα από τον ισραηλινό στρατό.

ΗΠΑ: Δυσαρέσκεια Μπάιντεν με την επίθεση στη Ράφα

 Το Ισραήλ προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να προμηθεύουν με ορισμένα όπλα τον στρατό, εάν ξεκινήσει τη χερσαία επιχείρηση στην Ράφα.

«Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα προμηθεύσω όπλα που θα χρησιμοποιηθούν για επίθεση ευρείας κλίμακας στην Ράφα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν ορίζουν την τρέχουσα κατάσταση στη Ράφα. «Αλλά το έχω καταστήσει σαφές στον [Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου] και στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, ότι δεν πρόκειται να λάβουν την υποστήριξή μας, αν πράγματι πάνε σε αυτά τα πληθυσμιακά κέντρα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε, πάντως, ότι «θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι το Ισραήλ είναι ασφαλές».

Ο ίδιος  αναγνώρισε επίσης ότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να σκοτώσει αμάχους στη Γάζα. Παρόλα αυτά, όταν ρωτήθηκε εάν το Ισραήλ έχει περάσει την «κόκκινη γραμμή», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «όχι ακόμη».

Αινιγματική ανάρτηση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας

Μετά τις δηλώσεις το Αμερικανού προέδρου, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, προχώρησε σε μια «αινιγματική» ανάρτηση στο X.

Ο Ισραηλινός υπουργός, σε ένα σύντομο μήνυμά του, δήλωσε πως η Χαμάς «αγαπά» τον Μπάιντεν, υποστηρίζοντας έμμεσα πως η άρνηση του Αμερικανού προέδρου να στηρίξει το Ισραήλ στη χερσαία εισβολή, θα ωφελήσει την παλαιστινιακή ομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πενθήμερο πένθος στο Ιράν μετά τον θάνατο Ραϊσί- Ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος 

Έρχεται η Καμπούλ Νο2 (ή η Σαϊγκόν Νο3);

Κίνα: Επίθεση σε δημοτικό σχολείο-Δύο νεκροί και 10 τραυματίες

Μενίδι: Στον ανακριτή ο 50χρονος γυναικοκτόνος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα