Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο διορίστηκε εκ νέου ο Μιχαήλ Μισούστιν ως πρωθυπουργός της Ρωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.
«Σύμφωνα με το σημείο «α» του άρθρου 83 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ορίστε τον Μιχαήλ Βλαντιμίροβιτς Μισούστιν ως Πρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει το διάταγμα.
Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της υπογραφής του.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Μισούστιν διορίζεται πρωθυπουργός. Αρχικά, διορίστηκε σε αυτό το γραφείο τον Ιανουάριο του 2020, όταν παραιτήθηκε το δεύτερο υπουργικό συμβούλιο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Είχε προηγηθεί πρόταση από τον Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέβαλε πρόταση στην Κρατική Δούμα για τον εκ νέου ορισμό του Μιχαήλ Μισούστιν, στο αξίωμα του πρωθυπουργού, αίτημα που θα εξεταστεί στην συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου.
Ο 58χρονος Μιχαήλ Μισούστιν που βρίσκεται στην θέση του πρωθυπουργού από τον Ιανουάριο του 2020, διαδεχόμενος τον Νμτίτρι Μεντβέντεφ, αναμένεται να παρουσιάσει έκθεση στο κοινοβούλιο και να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία για την έγκριση της υποψηφιότητάς του, αργότερα, σήμερα Παρασκευή.
«Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν υπέβαλε στην Κρατική Δούμα πρόταση για την υποψηφιότητα του Μιχαήλ Βλαντιμίροβιτς Μισούστιν για τη θέση του προέδρου της κυβέρνησης», ανέφερε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν στο Telegram.
Την Τρίτη, ο Μισούστιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ανακοίνωσε την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ ο Πούτιν ορκίστηκε για πέμπτη προεδρική θητεία σε τελετή ορκωμοσίας στη Μόσχα.
Σύμφωνα με τις συνταγματικές τροποποιήσεις του 2020, ο πρόεδρος της χώρας προτείνει στην Κρατική Δούμα έναν υποψήφιο για να σχηματίσει το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.
Ενώ το κοινοβούλιο έχει την εξουσία να αποδεχθεί ή να απορρίψει τον υποψήφιο, εάν οι νομοθέτες απορρίψουν τον υποψήφιο τρεις φορές, ο πρόεδρος έχει την εξουσία να διορίσει τον πρωθυπουργό χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.
Ο πρόεδρος θα έχει επίσης το δικαίωμα να διαλύσει το κοινοβούλιο και να διεξαγάγει νέες βουλευτικές εκλογές.