ΑΘΗΝΑ
23:43
|
20.05.2024
Ο Μαχαμάτ Ντέμπι Ίτνο, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών με τον κύριο αντίπαλό του, πρωθυπουργό Σουκές Μάσρα, να αμφισβητεί τα αποτελέσματα.
Ο Μαχαμάτ Ντέμπι Ίτνο υπηρετούσε για τρία χρόνια ως υπηρεσιακός πρόεδρος διαδεχόμενος τον επί 30ετία πρόεδρο πατέρα του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μαχαμάτ Ντέμπι Ίτνο, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στο Τσαντ, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη με τον κύριο αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό Σουκές Μάσρα, να αμφισβητεί τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η κεντρική εκλογική επιτροπή, ο Ντέμπι κέρδισε με λίγο παραπάνω από 61% των ψήφων, με τον Μάσρα να βρίσκεται πολύ πίσω με περίπου 18,5% των ψήφων.

Οι εκλογές στην αφρικανική χώρα έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση και με τον Ντέμπι να υπηρετεί όλο αυτό το διάστημα σαν υπηρεσιακός πρόεδρος «καταλαμβάνοντας» την εξουσία διαδεχόμενος στο αξίωμα τον πατέρα του Ίντρις Ντέμπι επί τρεις δεκαετίες πρόεδρο, που σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2021 σε μάχη με ομάδα ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021, ο Ντέμπι δεσμεύτηκε να διεξαγάγει «ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές» εντός 18 μηνών – αλλά η κυβέρνησή του παρέτεινε τη μεταβατική περίοδο μέχρι το 2024, επιτρέποντας του να παραμείνει στην εξουσία στο ενδιάμεσο.

Ο αντίπαλός του στην προεδρική κούρσα, ο Μάσρα, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα και μάλιστα χθες σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook ανακήρυξε τον εαυτό του νικητή και κατηγόρησε τον Ντέμπι και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους για νοθεία.

«Ένας μικρός αριθμός ατόμων πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι τις εκλογές κέρδισε το ίδιο σύστημα που κυβερνά το Τσαντ εδώ και δεκαετίες», ανέφερε και κάλεσε τους υποστηρικτές του και τις δυνάμεις ασφαλείας να υποστηρίξουν την αξίωσή του για την προεδρία και να απορρίψουν τα αποτελέσματα της εκλογικής υπηρεσίας.

«Σε όλους τους κατοίκους του Τσαντ που ψήφισαν για την αλλαγή, που με ψήφισαν, λέω: Κινητοποιηθείτε. Κάντε το ήρεμα, με πνεύμα ειρήνης», είπε χαρακτηριστικά.

Το Τσαντ θεωρείται η πρώτη από τις στρατιωτικές χώρες στην περιοχή του Σαχέλ της Αφρικής που διεξήγαγε δημοκρατικές εκλογές, αν και τα ερωτήματα σχετικά με τη δικαιοσύνη και την αξιοπιστία της ψηφοφορίας είναι έντονα.

Επαγγελματίας στρατιωτικός, ο Ντέμπι, ηγήθηκε του πανίσχυρου DGSSIE, ακρωνύμιο για τη Γενική Διεύθυνση των Υπηρεσιών Ασφαλείας, θέση από την οποία συνεργάστηκε στενά με τα γαλλικά στρατεύματα.

Χώρα με πληθυσμό σχεδόν 18 εκατομμυρίων ανθρώπων, το Τσαντ βρισκόταν υπό γαλλική αποικιακή κυριαρχία μέχρι το 1960 και παραμένει η τελευταία χώρα στην περιοχή του Σαχέλ που έχει γαλλική στρατιωτική παρουσία, με πολεμικά αεροσκάφη και στρατεύματα σταθμευμένα εκεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ιρανικές Προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γνήσιος σύμμαχος της Ελλάδας η Αίγυπτος, λέει ο Γεραπετρίτης

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο Πρόεδρος Μπάιντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα